Konya’da TİGEM çevresindeki arazilerin hızla el değiştirdiği ortaya çıktı
Konya’daki arazileri başta bazı yabancılar olmak üzere, Konyalı olmayan şirketler ve şahıslar alıyor. Dönümüne ederinden daha fazla fiyat verilerek, araziler el değiştirirken, satılan araziler, TİGEM’in Gözlü ve Konuklar tarım işletmelerinin etrafındaki köylerde yaşanıyor. Merhabahaber.com’dan Emre Özgül’ün haberine göre, özellikle Sarayönü’nde Çeşmelisebil, Kuyulusebil, Gözlü, Karabıyık ve Boyalı mahallelerinde el değiştiren arazilere değerinden daha yüksek meblağlar teklif etmesiyle genişliyor.
Köylüler isyan ediyor
Borç ve ağır girdi maliyetleri altında ezilen üreticiler, topraklarını satarak faaliyetlerine son veriyor. Yine bu köylerde yaş ortalamasının yükseldiği görülüyor. Sarayönü Ziraat Odası Başkanı Engin Çelik, “Biz, köylülerimize yabancılara toprak satmamaları gerektiği konusunda uyarılarda bulunuyoruz” dedi. Karabıyık Mahalle Muhtarı Ramazan Gökçe, “Konyalılar 10 veriyorsa, dışarıdan gelenler 15 veriyor. Köyde nüfus düştü. Sadece bizim burası değil, her yer öyle” derken, Kuyulusebil Mahalle Muhtarı Ali Bursa ise, “Bizim burada arazinin dönümü 20 binse, dışarıdan gelenler 40-50 bin veriyor. Kuyulusebil’de toplulaştırma biteli 2 yıl oldu. Burada 3 büyük firma var. İkisi İstanbul biri de Konyalı. Konya firmasının elindeki toprak da satılık” sözleri dikkat çekici.
TİGEM satılacak mı?
Köylüler, belediyenin arazi satışlarında metrekare fiyatı 50 lira olan yerleri 300 liraya çıkardığı köyde kimsenin bu rakama alamaması sonucunda bölgye yabancıların akın ettiğini ve bu yolla köylere geri göçün engellendiğini belirtiyorlar. İstanbul’da hizmet veren bir şirketin sadece mart ayında Sarayönü ile ilgili 180 ilan verdiği belirtiliyor. Kamusal olan her şeyin özelleştirilerek satılması veya Varlık Fonu’na devredilmesinin sağlanmasıyla birlikte satılacağı belirtilen kurumların içinde TİGEM de yer aldı. TİGEM çevresinde arazilerin belli ellerde toplanması TİGEM’in seçim sonrası satışa çıkarılabileceğine işaret etmekte.
EKOLOJİ SERVİSİ