Cumhurbaşkanlığı sistemiyle şirketleşen Türkiye’de genel müdürler de şirket temsilcilerinden bakanlar oluşturmaya başladı. CarrefourSA ve Turkcell’in üst düzey yöneticileri Tarım Bakanı’nın genel müdürlüklerine getirildi
Resmi Gazete’de yayınlanan Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi’ne göre Tarım ve Orman Bakanlığı’nda görevli 10 genel müdür görevden alındı. Yerlerine ise birçok şirket yöneticisi atandı. Tarım İşletmeleri Genel Müdürlüğü’ne (TİGEM) yapılan atama ise dikkat çekti. TİGEM Genel Müdürlüğü’ne CarrefourSA Gıda Kategori Direktörü Ayşe Ayşin Işıkgece atandı. Türkiye’nin önemli bir tohum ve damızlık işletmesi olan TİGEM’e bir önceki atamada olduğu gibi yine tamamen sektörün dışından birisinin atanması yeni gelişmelere işaret ediyor. Bir diğer şirket temsilcisi ise Tarım ve Orman Bakanlığı Strateji Geliştirme Başkanlığı’na atandı. Bu başkanığa Turkcell’de Ticari Pazarlama Direktörü olarak çalışan Oruç Baba İnan atandı. Tarım ve Orman Bakanı olarak atanan Bekir Pakdemirli’de daha önce Turkcell yönetiminde görev yapıyordu. Oruç Baba İnan, Yıldız Holding ve Anadolu Birlik Holding’de de çeşitli bölümlerde çalışmıştı. Bilgi İşlem Dairesi Başkanlığı’na atanan Selçuk Kavasoğlu, bilişim sektöründe şirketlerde çalışan bir isim. Kavasoğlu aynı zamanda Türkiye Bilişim Derneği Genel Sekreterliği görevlerinde bulunuyor.
Yardımcılar müdür oldu
Devlet Su İşleri Genel Müdürlüğü’ne atanan Mevlüt Aydın, Balıkçılık ve Su Ürünleri Genel Müdürlüğü’ne atanan Mustafa Altuğ, Su Yönetimi Genel Müdürlüğü’ne atanan Bilal Dikmen ve Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü’ne atanan Yusuf Kandazoğlu bulundukları birimlerde genel müdür yardımcısı olarak görev yapıyorlardı. Diğer yandan Çölleşme ve Erozyonla Mücadele Genel Müdürlüğü’ne atanan Ahmet İpek ise Orman Genel Müdür Yardımcısı görevinde bulunuyordu.
Sistemle şirketleşen devlet
Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın “yeni sistemi”nde birçok şirket sahibi ve temsilcinin bakan olarak atanması, yeni Türkiye devletinin açık bir biçimde AŞ’ye dönüşeceğini gösterir nitelikteydi. Tarım ve Orman Bakanlığı’na da birçok şirket ve bankada görev yapan Bekir Pakdemirli’nin atanmış olması tarımın, ormanların ve suların sınırsızca sermayeye bağlanacağını gösteriyordu. Albaraka Türk Katılım Bankası ve BİM A.Ş.’de Yönetim Kurulu üyeliklerini sürdürmekte olan Bekir Pakdemirli, 2013 yılından beri Turkcell Yönetim Kurulu Üyesi. Bunların yanı sıra Türkiye’nin ilk 500 sanayi kuruluşunda yer alan bir seramik firması ve halka açık bir gıda firmasının Genel Müdürlük görevlerini üstlenmiş biri olan Pakdemirli, dünya patates devi olarak anılan McCain Foods’da üst düzey yöneticilik görevlerinde bulundu ve halen McCain şirketi ile danışmanlık ilişkileri devam ediyor.
Yapılan atamanın arka planında ne var?
TİGEM sermayenin uzun süredir göz dikmiş olduğu bir kamu kuruluşu. Uzun yıllardır kamu yararına değil şirketler yararına işler yapıyor olması TİGEM’in özelleştirilmesinin önünde bir engel değil aksine tohum, damızlık hayvan ve en önemlisi Sudan’dan kiralanan 780 bin dekar arazinin de TİGEM’in olması ilgi ve alakayı büyüten nedenlerden. Hayvan besiciliği ve süt üreticiliği her geçen gün azalırken, bu temel gıdaların ithalata bağlanmasının yanında bu üretimlerin belli başlı şirketlerce yapılabilir olmasının zeminin hazırlandığı biliniyor. Çiftçilerin atalık tohumlarının yasaklanıp tümünün patentlendiği günümüzde tohum üretimi geleceğin en önemli sermaye hedefleri içinde. Bugün neredeyse tüm tohumlar hibrit yani kısır ve GDO’lu olarak üretilmekte ve tamamı da şirketler eliyle gerçekleşmekte.
TİGEM gibi bir kurum halen patentlenmemiş yerel tohumların kolayca ele geçirilmesi ve TİGEM’i alan şirketin bu alanda tekel olmasını sağlayacaktır. Sahip olduğu tarımsal alanların ise çok kıymetli olduğu bilinmektedir. Urfa Ceylanpınar’daki TİGEM arazisi, başta Körfez sermayesinin ve diğer sermaye kesimlerinin hedefleri arasında. Sudan’da kiralanan arazilerin belli ellerde toplanması da TİGEM’e sahip olmakla yakından ilintili. CarrefourSA, Sabancı Holding’e ait bir şirket ve son dönem AKP ile Sabancı Holding’in yakınlığı dikkat çekmekte. Genel müdürlerin değişiminin arka planında tarımın, ormanların ve suların sınırsızca şirketlerin emrine verilme sürecinin dikkat çekecek biçimde hızlanacağını gösteriyor.
EKOLOJİ SERVİSİ