Dünyanın sayılı, Türkiye’nin ise en büyük Tarım İşletmesi olan Ceylanpınar Tarım İşletmesi’nin idari kadrosu tamamen değişti. Yakın zamanda Tarım İşletmeleri Genel Müdürlüğü’nün (TİGEM) katkılarıyla, Ceylanpınar Tarım İşletmesi’nde uzun süreli inceleme ve soruşturmalar başlatılmıştı. İnceleme sonucunda bu değişikliğin yapıldığı ifade edilmesine karşın birçok soru gündeme tekrar geldi. TİGEM’in bugüne kadar ortaklık adı altında 20 işletmesi uzun süreli kiralama yoluyla özel sektöre devredilmişti. Ceylanpınar arazileri, hem tarım hem de hayvancılık konusunda Türkiye için hayati değerde. Damızlık büyükbaş ve küçükbaş hayvan yetiştiriciliğinde bel kemiği konumundaki işletme halen en büyük devlet üretme çiftliği konumunda.
TİGEM’in işlevi aşındırıldı
Varlık Fonu’na devredileceği belirtilen ancak henüz böyle bir adım atılmayan TİGEM’in uygulanan politikalarla işlevi aşındırılarak, çokuluslu tekeller çıkarlarına hizmet eden bir duruma sürüklenip özel sektöre devredilmeye başlandı. En önemli işlevlerinden biri olan tıhumluk üretimleri her geçen yıl kısıtlandı ve sertifika programlarına sokuldu. 2006 tarihli ve 5553 sayılı Tohumculuk Kanunu ile çok uluslu şirketlerin hakimiyetine açık bir döneme girilmişti. Tohumculuk Kanunu’nun “yetki devri” başlıklı 15. maddesi ile tohumlukların üretim izni, sertifikasyonu, ticaret izni ve piyasa denetiminin Türkiye Tohumcular Birliği’ne (dolayısıyla çok uluslu şirketler veya onların yerli ortaklarına) devredebileceği hükmü getirilmişti. Nitekim 3 Nisan 2012 tarihinde çıkarılan Tohumculuk Hizmetlerinde Yetki Devri Yönetmeliği’nin 18/A maddesiyle piyasa denetim yetkisi birliğe devredildi.
Gözleri verimli arazide
Rakipsiz girdiği ihalede BMC’yi TMSF’den 751 milyon TL’ye alan Ethem Sancak’ın, Ceylanpınar’daki tarım arazileriyle ilgilendiği biliniyor. Tİ- GEM’e bağlı arazilerin özelleştirilmesi sürecinde Denizli Acıpayam’daki devlet arazilerini 30 yıllığına kiralayan işadamı Ethem Sancak, gözünü Urfa Ceylanpınar’daki büyük verimli tarım arazilerine dikti. 1 milyon 760 bin dekarlık alanıyla Türkiye’nin ve dünyanın en büyük tarım arazisi konumunda olan Ceylanpınar tarım arazisinin 963 bin 903 dekar alanı tarım yapmaya uygun. Halen devlet tarafından işletilen arazi için Sancak’ın 5 milyar dolarlık yatırım planladığı duyurulmuştu. Tarım ve hayvancılık alanına özel ilgisi bulunan Sancak’ın TİGEM’in Ceylanpınar arazisine talip olduğu ve Erdoğan’ın da bu isteğe onay verdiği iddia edildi.
Torpilli Ethem Sancak
Ethem Sancak, BMC’yi rakipsiz olarak girdiği ihalede TMSF’den 751 milyon TL teklifle almıştı. Bu durumun bir benzerinin Ceylanpınar’da da sergileneceği iddia edildi. Devlet tarafından satışa çıkarılacağı çok önceden belli olmasına rağmen piyasaya olan bütün borçları ödenen ve yeni ihalelerle birçok anlaşma yapması sağlanarak iflasın eşiğinden ayağa kaldırılan BMC, sonunda Sancak’a devredilmişti. Devirden hemen önce yapılan uluslararası anlaşmalarla firmanın kazançları garanti altına alınmış, ayrıca füze savunma sisteminin fırlatma bataryalarının da BMC’de yapılması kararlaştırılmıştı. Sulama olanakları zayıf olan Ceylanpınar’daki arazide de BMC’nin satışından önceki sürece benzer bir durum yaşanıyor. Ethem Sancak’ın Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın oğlu Bilal Erdoğan’la yaptığı Ceylanpınar ziyareti arazinin Sancak’a verileceği iddialarını ortaya çıkarmıştı.
EKOLOJİ SERVİSİ