The Guardian’a konuşan kaynaklar, Türkiye’nin Suriye’deki paralı grupları Azerbaycan’a göndermek için Efrîn’de kamp kurduğunu ve hazırlıkların 2 haftadır başladığını söyledi
Özel bir Türk güvenlik şirketinin, Efrîn’de bir eğitim kampı kurduğu ve Türkiye destekli paramiliter grupları Azerbaycan’a konuşlanmak üzere eğittiği iddia edildi. The Guardian gazetesi, Azerbaycan’da ‘sınır muhafızlığı’ yapacakları söylenen kişilerin eylül ortalarından beri kampta toplandığını ve ayda 7 ila 10 bin TL maaş alacaklarını yazdı.
The Guardian’a konuşan Suriyeli iki kardeş, SMO’ya bağlı grupların Efrîn’deki eğitim kampına 13 Eylül’de katıldıklarını söyledi. Kardeşler, normalde Azez’de yaşadıklarını, kendilerine bir başka ülkede ‘çalışmak’ üzere bir Türk güvenlik şirketinden ‘iş teklif’ eden milis liderleri aracılığıyla Efrîn’e gittiklerini ifade etti.
Aracı Sultan Murat Tugayı
Efrîn’deki askeri kampa 13 Eylül’de vardıklarını anlatan kardeşler, burada Sultan Murat Tugayları’nın bir komutanı ile görüştüklerini söyledi. İddiaya göre komutan, Azerbaycan’daki petrol ve gaz tesisleri ile gözlem noktalarında ‘muhafızlık’ yapmaları için üç ila altı aylık kontratlar önerdi, ayda 7 bin ila 10 bin TL’lik maaş teklifinde bulundu.
İsmi Muhammed olarak verilen kardeşlerden biri, “Liderimiz bize savaşmayacağımızı, sadece bazı bölgeleri koruyacağımızı söyledi. Maaşlarımız yeterli değil, dolayısıyla bunu para kazanma fırsatı olarak görüyoruz” dedi. İddiaya göre, bu kişilere yapacakları işin içeriği ve Azerbaycan’a ne zaman konuşlandırılacakları konusunda henüz ayrıntı verilmedi.
Maaş yüksek
İsmi Mahmud olarak verilen diğer kişi ise “Halep’te terzilik yapıyordum ama Azez’e gitmek zorunda kaldığımızdan beri ailem ve ben yeterince kazanamıyoruz” diye konuştu. Haberde, “Vaat edilen maaşlar, Beşar Esad’la savaşta Ankara’dan aldığı aylık 450-550 TL’ye kıyasla çok büyük” ifadeleri kullanıldı.
The Guardian’ın konuştuğu Ömer isimli kişi ise Efrîn’e İdlib’den 22 Eylül’de, 150 kişiyle birlikte çağırıldığını söyledi. Ömer, kendilerine bu tarihte ‘konuşlandırılmaya hazır olmalarının’ söylendiğini ancak aynı gün içinde bu kararın bir sonraki emre kadar ertelendiğini iddia etti.
Ömer, İdlib’deyken bir aracı sayesinde, ilk ay alacağı maaşın 200 dolarını vermesi karşılığında ‘yerel bir temsilciliğe adını kaydettirdiğini’ anlattı. Suriyeli kişi, “Libya’da iş teklifi olduğunu ilk duyduğumuzda insanlar oraya gitmeye korkuyordu fakat şimdi Libya veya Azerbaycan’a gitmek isteyen binlerce kişi var. Burada bizim için hiçbir şey yok” diye konuştu.
Haberde, “Azerbaycan teklifinde olduğu gibi, Libya’ya gidenlerin bazıları kendilerine muhafız olarak konuşlandırılacaklarının söylendiğini ama kendilerini bunun yerine cephede savaşırken bulduklarını söylüyor. Birçoğu ayrıca, komutanların maaşların yüzde 20’sini cebe attığını söylüyor” denildi.
Çoğu konuşlandı
The Guardian, Suriye Milli Ordusu’ndan (SMO) bazı kaynaklar ile Suriye İnsan Hakları Gözlemevi’nin de Sultan Murat Tugayları’ndan 500 kişinin Azerbaycan’a şimdiden konuşlandırıldığını yazdı. Bu kişilerin aralarında iki üst düzey komutanın da bulunduğu öne sürülürken, gazetenin haberinde bu iddiaların teyit edilemediği belirtildi.
The Guardian haberde, konuşlanmanın ‘Ankara-Moskova rekabetinde Suriye ve Libya’dan sonra üçüncü bir perde açacağı’ yorumu yaptı.
Azerbaycan ile Ermenistan arasındaki Dağlık Karabağ krizinin önceki gün yeniden alevlenmesi sonrasında benzer iddialar resmi düzeyde de dillendirilmişti. Ermenistan Dışişleri Bakanlığı ve Rus medyası Türkiye’nin 4 bin Suriyeli kişiyi Dağlık Karabağ’a taşıdığını belirtmişti.
DIŞ HABERLER