TGS Diyarbakır Temsilciliği, toplumun haber alma hakkına yapılan saldırıyı kınayarak, gözaltına alınan gazetecilerin serbest bırakılmasını istedi.
Türkiye Gazeteciler Sendikası (TGS) Diyarbakır Temsilcisi Mahmut Oral, belediyelere kayyum atanmasının ardından başlayan protesto eylemlerini takip ettikleri sırada gözaltına alınan gazetecilere ilişkin yazılı açıklama yaptı. Ülkede yaşanan her sorunda, iktidar koltuğunda oturanların yöneldiği ilk kesimin gazeteciler olduğu belirtilen açıklamada, gazetecilerin kamuoyu adına çalıştığı hatırlatıldı. Açıklama, “İktidar, dünyanın hiçbir demokrasisinde kabul edilmeyecek bir yöntemle, seçimde elde edemediği sonucu, masa başında aldığı kararla değiştirdi. Seçmen iradesini hiçe sayan bir kararla Diyarbakır, Mardin ve Van’da seçilmiş belediye başkanlarının yerine, iktidarına, yani kendisine göbek bağıyla bağlı, tam kontrol altındaki bürokratları atadı. Bilindiği üzere kayyım atamalarının ardından, başta anılan bu 3 kent olmak üzere, bölgenin ve ülkenin birçok kentinden, bucağından, dört bir köşesinden protestolar yükseldi” denildi.
‘Şiddetten vazgeçin’
Protestolardaki polis şiddetine işaret edilen açıklamada, şu ifadelere yer verildi: “Protestolar, çoğu zaman hukuk çizgisinin dışına çıkılarak bastırılmaya çalışıldı. Yüzlerce yurttaş şiddete maruz kaldı, yaralandı, gözaltına alındı. Bu kişilere müdahale eden de, müdahale emrini veren de gazeteciler değildi. Ortaya çıkan tablonun sorumlusu da doğal olarak biz gazeteciler değiliz. Unutmayın ki, biz sizi kamuoyu adına izliyor ve yaptıklarınızı yine kamuoyu adına, kamuoyunun takdirine sunuyoruz. Sergilediğiniz sınırsız şiddetin, ülke ve dünya kamuoyunda görülmesini ve böylece acıklı duruma düşmeyi istemiyorsanız, röntgeninizi çeken gazetecileri tartaklayıp, gözaltına almak yerine, şiddetten vazgeçin.”
‘Bırakın gazeteciler çalışsın’
Gözaltında tutulan 10 gazetecinin serbest bırakılması çağrısının yapıldığı açıklamada, “Bizim alanlarda yaptığımız sadece ve sadece sizleri kamu adına denetlemek, başka da bir şey değil. Ama yine şiddetten vazgeçmek yerine, biz gazetecileri gözaltına almak gibi bir kolaycılığa kaçtınız. Diyarbakır’da, Mardin’de, Van’da, İstanbul’da ve daha birçok yerde, gazetecileri hedef haline getirdiniz. Onlara küfür ve hakaret ettiniz. Şu anda muhalif basında görev yapan ayrıca kimi kurumların bünyesinde basın, yayın ve gazetecilik faaliyeti yürüten en az 10 arkadaşımız halen de gözaltında. Bırakın, gazeteciler çalışsın, bırakın toplum doğru haberi, istediği mecradan alsın. Gazetecinin ifadeyi yayma hürriyetine ve toplumun haber alma hakkına yaptığınız bu saldırıyı, her zaman olduğu gibi yine kınıyoruz. Arkadaşlarımızın derhal serbest bırakılmasını talep ediyoruz” diye belirtildi.