DSG tarafından çembere alınan IŞİD’in kontrolündeki Baxoz’da teslim olan IŞİD’liler arasında onlarca Türk de bulunuyor. Yenilen IŞİD’liler, pişman olduklarını söyleyip, IŞİD’in soykırımından bihaber olduklarını iddia etti
Ortadoğu’da tüm halklara kan kusturan IŞİD, Suriye topraklarında son demlerini yaşarken, Demokratik Suriye Güçleri’nin (DSG) Dêrazor’un Baxoz köyünde ablukaya aldığı IŞİD ve aileleri de bir bir teslim oluyor. Bölge kaynakları DSG’nin ilk günlerde bu köy için birkaç gün ömür biçtiğini, ancak buradan tahminlerinin üzerinde bir nüfusla karşılaştıkları için sürecin uzadığını bildirdi. Bugüne kadar 12 bini aşkın sivilin kurtarıldığı bilgisini veren yetkililer, özellikle zor durumda olan kadın ve çocukları güvenli alanlara taşıdıklarını belirtti. IŞİD’in ilan ettiği hilafet yıkılırken, bugüne kadar savaşma gücü kalmayan yüzlerce savaşçısı DSG güçlerine teslim oldu. Rusya, Özbekistan, Irak, Almanya, Türkistan ve Tacikistan uyruklu IŞİD’lilerin arasında çok sayıda Türkiyeli de var. Özellikle Ankara, İstanbul, Bayburt, Konya ve Mersin gibi illerden çok sayıda kişi DSG’ye teslim oldu. Teslim olan IŞİD’liler Mezopotamya Ajansı’nın (MA) objektiflerine yansıdı. Bir kısmı aileleriyle birlikte teslim olurken, aramadan geçirilen siviller güvenli alanlara taşınıyor.
Savaş sırasında yaralanmış IŞİD’liler ise sivillerden ayrı tutuluyor. Yaralı olan IŞİD üyeleri ve siviller tek tek sağlık taramasından da geçiriliyor. Bölgeden yansıyan görüntülerde Türkçe konuşan IŞİD’liler neden Suriye geldikleri sorularına ilginç cevaplar veriyor. Kimi ekonomik durumları iyi olmadığı, kimi ise bir maceraya atıldıkları şeklinde konuşuyor. Bazıları IŞİD’e katıldıkları için pişman olduklarını ve Türkiye’ye geri dönmek istediklerini söylüyor. IŞİD’e katıldıkları dönemde sınırda hiçbir engelle karşılaşmadıklarını anlatan IŞİD’li aileler, çoluk çocuk ellerini sallayarak Türkiye’den Suriye’ye geçtiklerini itiraf ediyor. Bir görüntüde yaşlı bir Türk IŞİD’li, “Neden Şengal’deki Ezidilerin başlarını kestiniz? Neden kadın ve çocuklarını köle pazarlarında sattınız? İslamiyet anlayışı bunu mu gerektiriyor?” şeklindeki soruya başını eğerek, “Bizim bunlardan haberimiz yok” yalanına başvurduğu görüldü. Bu cevap karşısında, kamerayı çeken kişi, “Bu kadar Ezidi nereden geldi buraya peki?” diye tepki gösterdi.
Ezidi Xelil anadilini unuttu
Baxoz köyünde 2014’teki soykırımda IŞİD tarafından kaçırılan onlarca Ezidi kadın ve çocuk da kurtarıldı. Kurtarılan Şengalliler, IŞİD’li ailelerden ayrı tutularak tüm ihtiyaçları gideriliyor. Ailesini hatırlayanlar telefon yoluyla yakınlarıyla görüştürülüyor. Ardından Şengal’e gönderilmek üzere Ezidi Evi Meclisi’ne yönlendiriliyor. Dün kurtarılan siviller arasında yer alan 15 yaşındaki çocuk Celil Xelil, halen yaşadığı ağır travmanın etkisinde. Ailesinin Hewler’de olduğunu öğrenen Xelil, Kürtçe’yi unuttuğu için Arapça konuşuyor. Celil’in 3 Ağustos 2014’te IŞİD’in Şengal’e saldırdığı zaman esir alındığı ve o tarihten itibaren de Dêrazor’da tutulduğu öğrenildi. DSG savaşçıları tarafından kurtarılırken, mutluluğu gözlerinden okunan Xelil, 5 yıldır Dêrazor’da tutulduğunu belirtti. Celil, içeride halen çok sayıda Ezidi kadın ve çocuğun olduğunu paylaştı. Celil, IŞİD’li bir kadının yanına işlerini yapması için bırakıldığını ve o günden beri ailesinden haber alamadığını dile getirdi. Celil, gazetecilerin “Şengal’i özledin mi?” sorusuna ise zorluk çekerek de olsa Kürtçe “Çok özledim” cevabını verdi.
Trump: IŞİD’in yüzde 100’ü temizlendi
Elmendorf-Richardson üssünde Afganistan ve Ortadoğu’da son iki yılda sağladığı ilerlemeden söz eden ABD Başkanı Donald Trump, Suriye’de IŞİD’le mücadele konusunda, “Sürekli yüzde 90, yüzde 92 dediler. Hilafetin yüzde 100’ünü ele geçirdik” şeklinde konuştu. Trump, DSG’nin IŞİD’in elindeki toprakların tamamını geri aldığını duyurdu. Trump, Aralık ayında IŞİD’e karşı mücadelede başarı kazanıldığını öne sürerek Amerikan askerlerinin Suriye’den çekileceğini açıklamıştı. Kararın Amerikan siyaseti içinde farklı düzeylerde tepkiyle karşılanmasının ardından Beyaz Saray, Amerika’nın çekilmesinden sonra Suriye’de 400 askerin bırakılacağını açıklamış, askerlerin yarısının Suriye’nin kuzeydoğusunda diğer yarısının da İran’a karşı stratejik bir bölge olarak değerlendirilen El Tanf Üssü’nde görev yapacağını belirtmişti.
DERAZOR/MA