Muğla’da Yatağan Termik Santrali’ne kömür sağlayan ocaklar, bölgede kanserden tarım ürünlerinin yok olmasına kadar bir dizi yıkıma sebep olmaya devam ediyor. Kadınlar ise topraklarına sahip çıkma konusunda kararlı
BirGün’den Dilara Şimşek’in haberine göre, Yatağan’da termik ve madenler yüzünden beş köy taşınmış. Ancak köylüler topraklarını terk etmek istemiyor.
Madenlerin hafriyatlarının Kaltun’da mezarlıkların üzerine döküldüğünü aktaran köylüler yakınlarının mezarlarının yok olduğunu söyledi.
‘100 kişiden 90’ı kanser’
Yöre sakini Fatma Karabaş, ürünlerinin veriminin düşmesinin yanısıra sağlık sorunlarına da dikkat çekerek şöyle konuştu: “10 yıl önce zeytinlerimiz daha çok verimliydi. Ağaçlarımız güzeldi, bu durumdan çok rahatsızız. Köyde 100 kişi varsa 90 kişisi kanser. Kanser olmayan kimse yok. Sularımızın da kesilmesini istemiyoruz.”
‘Tüm ürünlerim eridi, organlarım bitik durumda’
Bahçesinde bulunan tüm ürünlerin eridiğini aktaran Raziye Ortan, konuşmasını şöyle sürdürdü: “Termik santraldan en çok zarar gören benim. Bahçeme giremiyorum, bahçede bulunan tüm ürünlerim eridi. Bahçeme girdiğim zaman vücudumda kaşıntı oluyor, sabahları uyandığımda genzim yanıyor. Organlarım bitik durumda, kan tahlillerim sürekli eksik çıkıyor. Tarlalarımız çok kötü durumda.”
‘Santral zehir saçıyor, yaşam süremiyoruz’
Fatma Karaderen yer altındaki suların yok edilerek köyün kurutulacağını dile getirirken, Gülşen Ortan, “Termik santral kurulduğundan beri çocuklarımız ve yaşlılarımız hep hasta. Zeytin ve badem ağaçlarımız, bahçelerimiz verimsiz durumda. Termik santral zehir saçıyor” diye konuştu.
Suzan Ortan ise zeytinliklerin ve bahçelerin tahrip edildiğini aktararak, “Havamız çok kirli, bir yaşam sürdüremiyoruz” ifadelerini kullandı.
Kaynak suyu santrale kiralandı
Son olarak DSİ’nin Yatağan bölgesine verilen içme suyunun 13 katına denk gelen kaynak suyunu termik santrala kiraladığı ortaya çıktı.
Yapılan protokole göre Yatağan Termik Santralı 10 yıl boyunca Dipsiz Kuyuları’ndan su alabilecek.
HABER MERKEZİ