HDP Eşbaşkanı Temelli, emeklilerin yoksulluk sınırı altında yaşadığına dikkat çekerek, siyasi iktidarın toplumu yoksullukla terbiye etmeye çalıştığını söyledi.
Halkların Demokratik Partisi (HDP) Eş Genel Başkanı Sezai Temelli, Tüm Emekliler Sendikası (Emekli-Sen) temsilcileri ile Meclis’te bir araya geldi. Emekli-Sen Genel Başkanı Selman Hürkardeş ve beraberindeki heyeti, HDP Grup Toplantı Salonu’nda Temelli ve milletvekilleri tarafından karşıladı.
Görüşme öncesi açıklama yapan Temelli, emeklilerin büyük bir çoğunluğunun yoksulluk sınırının altında yaşadığına dikkat çekti. Türkiye’deki yoksulluğun en önemli dinamiklerinden birinin emekli yoksulluğu olduğunu belirten Temelli, ”Bu yoksulluk sadece gelir yoksulluğu olarak değil, yaşamdaki bütün haklardan uzaklaştırılması anlamına da geliyor. Emeklilerin yoksullukla mücadele etme haline baktığımızda, emekli olmalarına rağmen çalışma yaşamı içinde var olmaya devam ediyorlar. Hatta kayıt dışı çalışıyorlar ve en fazla sömürülen kesimlerden biri olmaya devam ediyorlar” diye konuştu.
‘EYT konusunda geniş bir nüfus var’
Erken emeklilik istatistiğinin olmadığını ifade eden Temelli, denildiği gibi erken emekliliğin olmadığını belirtti. Temelli, Meclis’te tartışmalı gündemler arasında olan Emeklilikte Yaşa Takılanlar (EYT) konusuna da değinerek, “Türkiye’de emeklilikte yaşa takılanlar konusunda çok geniş bir nüfus var. Bu insanların emeklilik hakları ortaya çıkmasına rağmen, geçmişte bizim ‘mezarlıkta emeklilik düzenlemesi’ olarak tanımladığımız bir düzenleme ile birçok insan emeklilikte yaşa takılıyor, emeklilik haklarından mahrum bırakılıyor” dedi.
‘Söz konusu emekçiler olduğunda…’
İktidarın, EYT hakkının tanınması ile ülke ekonomisinin çökeceği yönünde bir anlayışla meseleye yansıttığını ifade eden Temelli, sözlerini şöyle sürdürdü: “Halbuki bugün ülke ekonomisini çökertecek o kadar çok şey varken bunları hayata geçiren iktidar söz konusu emekçiler olduğunda bu konuda olabildiğince sorunlu davranabiliyor” ifadesini kullandı.
İktidarın kendisini G-20’nin içinde gelişmiş ülke statüsü ile tanımladığını söyleyen Temelli, ”Evet G-20’nin içindeyiz ama sosyal yaşam olarak dünyada ilk yüze giren zor bir ülkeyiz. Sosyal politikalar anlamında belki de en kötü karneye sahip ülkelerden biriyiz” dedi. Temelli, iktidarın sosyal haklar konusunu tümüyle göz ardı ettiğini ve meseleyi sosyal yardımlara indirgediğini belirterek, ”Bu sosyal yardımlarda iktidarın oy depolama aracına dönüştürülmüş. İnsanları yoksullukla terbiye etmeye çalışıyorlar” sözlerini kaydetti.
‘Umut var, mücadeleye devam’
Temelli, her şeye rağmen umutlu olduklarını ve mücadele etmeye devam edeceklerini ifade ederek, şunları söyledi: “İktidarın bu ülke insanına savaştan, betondan, yolsuzluktan başka vermiş olduğu bir şey yok. Tam tersine insanların her türlü haklarını gasp etmeye yönelik bir anlayış her geçen gün artmaya devam ediyor. Bu bir anlamıyla sosyal yaşamın ne denli bir şiddet içine sıkıştırıldığını gösteriyor. Bizim HDP olarak anlayışımız; baş eğememek, doğrudan ve haklıdan yana olmak ve bunun mücadelesini vermek. HDP bu sistem altında mağdur olan herkesin partisidir.”
Görüşme daha sonra basına kapalı olarak devam etti.
Kaynak: MA