Sincan 1 Nolu Yüksek Güvenlikli Kapalı Cezaevi’nde, tek kişilik hücrelerin penceresine takılan teli nefes alamadıkları için kesen tutuklulara önce soruşturma sonra dava açıldı. Bununla yetinmeyen cezaevi tutuklulara para cezası da kesti
Hak ihlallerinin cezaevlerinde artmasına karşı tutukluların yaptıkları başvurular sonuçsuz kaldığı gibi, keyfi uygulamalara gösterdikleri tepkiler ise ceza gerekçesi oluyor. Sincan 1 Nolu Yüksek Güvenlikli Kapalı Cezaevi’nde tutulan 21 tutuklu hakkında hücrelerindeki pencerelerde bulunan “fens telini yırtmak” gerekçesi ile dava açıldı.
Başvurular sonuçsuz kaldı
Tek kişilik hücrelerde tutulan tutuklular, hücrenin “güneşlik” denilen alana bakan tek penceresinin demir parmaklıkları önüne takılan kafes olarak ta isimlendirilen fens tellerin kaldırılması için farklı tarihlerde birçok kez dilekçeler ile Adalet Bakanlığı ve Sağlık Bakanlığı’na başvuruda bulundu.
22 saatini tek geçiriyor
Dilekçelerinde tellerin güvenlik amacıyla takılmadığını belirten tutuklular, amacın tutukluların moral motivasyonunu düşürmek ve sağlıklarını tehdit etmek olduğunu belirtti. Günün 22 saatini hücrenin içinde geçirdiklerin belirten tutuklular, elbiselerini hücrenin içinde kurutmadan kaynaklı sağlıklarının tehlike altında olduğunu, elbiselerini dışarıya asmaları için tellerin kaldırılmasını talep etti.
Soruşturma açıldı
Olumlu bir cevap almamalarına karşın tellerin yakın mesafe nedeniyle gözlerine zarar verdiğini kaydeden tutuklular, telleri kendi imkanları ile söktü. 5 Mart 2023 tarihinde telleri söken 21 tutuklu hakkında Cezaevi Müdürlüğü Disiplin Kurulu tarafından soruşturma başlatıldı.
Para cezası kesildi
Soruşturma sonucunda tek kişilik hücrede tutulan tutuklulara 3 günlük hücre cezası verilirken, 21 tutuklu hakkında Ankara Batı Cumhuriyet Başsavcılığı’na 23 Mart 2023 tarihinde “Kamu malına zarar verme” iddiası ile suç duyurusu yapıldı. Soruşturma kapsamında savcılık kamu zararının meydana geldiğini ve bu zararın tutuklular tarafından giderilmesi gerektiğini belirterek her tutukludan kişi başı bin 416 TL zarar ücreti talep etti.
‘Cezayı’ kabul etmediler
Tutuklular ise telleri sağlık haklarını korumak amacıyla kestiklerini belirterek söz konusu ücreti ödemeyi kabul etmedi. Haklarında soruşturma açılan tutuklular 10 Temmuz 2023 tarihinde Ses ve Görüntü Bilişim Sistemi (SEGBİS) ile Ankara Batı Cumhuriyet Başsavcılığı Cezaevi Adli Olayları Soruşturma Bürosu’na ifade verdi. Kürtçe tercüman aracılığıyla ifade veren tutuklular yaşadıkları sorunları anlattı.
1 yıldan 4 yıla hapis istemi
Tel örgülerin hava sirkülasyonunu engellediğine dikkati çeken tutuklular, “Tel örgü uygulaması insanlık suçudur, bu insan hakları açısından kabul edilebilir bir durum değildir” dedi. Savcılık para cezasını ödemeyi kabul etmeyen 21 tutuklu hakkında 8 Ağustos 2023 tarihinde “kamu malına zarar verme” suçlaması ile iddianame hazırladı. İddianame Ankara 11’inci Asliye Ceza Mahkemesi tarafından 15 Ağustos tarihinde kabul edildi. İddianamede tutukluların fikir ve eylem birliği içerisinde hareket ettiği, kamu malına zarar verme suçunu işledikleri gerekçesiyle; TCK 152 (Mala zarar verme; 1 yıldan 4 yıla kadar hapis veya adli para cezası) ile ayrı ayrı cezalandırılması talep edildi.
Hakkında iddianame hazırlanan tutuklular şu şekilde: “Şerafettin Demir, Eşref İşik, Hasan Aşkın, Hasan Umut Özer, Aziz Aktaş, Hakim Sungur, Fesih Taş, Abidin Kahraman, Özgür Çelik, Çetin Çekiç, Ferhat Musa, Kinyas Atima, Abdurrahim Akalp, Murat Kaçar, Şadi Muhammed, Hakan Yalçın, Emrullah Acar, Fikret Biçen, Mehmet Akyüz, Nuri Vural ve Osman Yalavuz.”
Gazetecilerin dosyası ayrıldı
Hakkında iddianame hazırlanan Mezopotamya Ajansı (MA) muhabirleri Emrullah Acar ve Hakan Yalçın, soruşturma devam ettiği süre zarfında 16 Mayıs 2023 tarihinde tutuklu bulundukları dava kapsamında tahliye olmuştu. Ankara 11’inci Asliye Ceza Mahkemesi gazeteci Acar’ın dosyası hakkında 17 Ağustos tarihinde tefrik kararı vererek, Urfa 9’uncu Asliye Ceza Mahkemesi’ne tensip etti. Urfa 9’uncu Asliye Ceza Mahkemesi 24 Kasım 2023 tarihine duruşma günü verdi.
Kaynak: MA