Kapaklı ile Saray ilçeleri arasındaki Pınarça ormanlık alanında 4 bin 127 hektar alan işgal edilerek, 217 MW’lık depolamalı RES kurulacağı duyuruldu. GES’lerde adeta tekel haline gelen Kalyon Holding, tribün imalatı hedefiyle RES işgallerine başladı
Türkiye’de mevcut iktidarın kanatları arasında büyüyen şirketlerden biri olan Kalyon Holding’e bağlı Kalyon Enerji iktidarın oluşturduğu kapasite tahsisleriyle Konya Karapınar’da 20 bin dekar tarım arazisini 3 milyon 256 bin 38 güneş paneliyle işgal ederek güneş enerji santrali (GES) ile enerji üretimine başladı. Diğer büyük GES yatırımı ise Dilok (Antep) ve Niğde’yle beraber Riha’nın Wêranşar ilçesi Kadıköy kırsalında 370 hektarlık tarım arazisi üzerine 162 bin 500 adet güneş paneli ile işgal etti. GES’lerde tekel konumuna gelen Kalyon Holding’in aynı tekelci pozisyona rüzgar enerji santralleri (RES) ile oturmaya çalıştığı izleniyor.
Bilecik 70 mw, Ankara 50 mw, Elazığ 40 mw, Trabzon 20 mw, Bayburt 40 mw santral kurma süreci devam edmektedir. Diğer yandan lisansı alınmış olan Sergen RES 145 MW, Balkaya RES 260 MW, Edirne RES 295 MW, Yellice RES 160 MW, Gürün RES 90 MW, Eskişehir RES 50 MW santral kurulumlarına hazırlanan şirketin yapılan son duyuru ile Tekirdağ’da 217 MW gücünde RES kurmaya hazırlandığı öğrenildi. Diğer yandan rüzgar tribünü üretimine hazırlanan şirketin Ankara’da RES şanzıman üretimi, İstanbul ve İzmir’de ise diğer parçaların üretimlerinin yapılacağı belirtiliyor. GES ve RES toplam hedeflerinin 10 bin mw olacağı belirtilirken, bunun anlamı çok geniş tarım arazileri, ormanlık alanlar ve meraların yok edilmesi demek.
Pınarça Ormanları
Tekirdağ ili, Saray ve Kapaklı ilçeleri sınırları içerisinde olduğu ve yurttaşların Pınarça Ormanları’nı içerdiği belirtilen toplam 4 bin 127 hektarlık arazi üzerinde 217 MW kurulu gücünde Tekirdağ Depolamalı Rüzgar Enerji Santrali (DRES) kurulması hazırlığı öğrenildi. 3 yıl önce Pınarça Ormanları’nda nedeni bilinmeyen orman yangını yaşandığı yerle aynı bölge olduğu iddia edilen alana proje kapsamında her biri 6,2 MW gücünde 35 adet devasa büyüklükte rüzgar türbini kurulacak. Ayrıca proje kapsamında 217 MWh depolama kapasitesine sahip Elektrik Enerjisi Depolama Tesisi kurulacak. RES’lerin temiz enerji olduğu savıyla büyük destekler verdiğini açıklayan iktidarın desteklerinin 5’li çete olarak nitelenen bir avuç şirket tarafından paylaşıldığı izlenmekte.
Kilowatı 6,99 dolar/cent
İktidarın bu yatırımlara desteği havuz şirketlerle sınırlıyken, havuz şirketlere verilen desteğin ise sınırsız düzeyde olması dikkat çekici. Kalyon AŞ’nin Ankara’da Çin’in en büyük devlet şirketlerinden biri olan CTEC ile birlikte kurduğu entegre güneş paneli fabrikasının açılış töreni Cumhurbaşkanı R.T. Erdoğan’ın katılımıyla gerçekleştirilmişti. 20 milyon metrekare alanın üzerinde Çinli şirketle ortak Kalyon’un ürettiği 3 milyon 256 bin 38 güneş paneli kullanılarak toprak adeta betona dönüştürüldü. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı’nın açtığı ve 20 Mart 2017’de gerçekleştirdiği ‘Yenilenebilir Enerji Kaynak Alanları Güneş Enerji Santralleri’ (YEKA GES-1) ihalesi kilovatsaat başı 6,99 dolar/cent teklifle Kalyon Enerji’ye verildi.
Devlet desteği 2019’da açıklandı
Konya Karapınar’da bin megavat kapasiteli güneş enerjisi santrali ve 500 megavat kapasiteli entegre panel üretim fabrikası için 2019’da Resmi Gazete’de yayınlanıp yürürlüğe giren büyük bir destekle Kalyon AŞ adeta elini cebine sokmadan devletin garantörlüğünde bankalardan aldığı kredilerle yatırımlarını gerçekleştirdi. ‘Proje Bazlı Teşvik Sistemi’ ile Kalyon Enerji’nin iştiraki Kalyon Güneş Teknolojileri Üretim A.Ş. tarafından kurulacak güneş paneli üretim tesisi de bulunuyordu. Projeye verilen desteklerde; gümrük vergisi muafiyeti, KDV istisnası, KDV iadesi, yatırıma yüzde 100 vergi indirimi, 10 yıl boyunca sigorta primi işveren ve gelir vergisi stopaj desteği yer aldı.
EKOLOJİ SERVİSİ