Ergene Nehri sanayi atıklarıyla zehirli akışkana dönüşürken, nehri daha da beter duruma sürükleyen girişimler kesintisiz devam ediyor.
Tekirdağ Büyükşehir Belediyesi Su ve Kanalizasyon İdaresi’ne (TESKİ) ait aracın Ergene Nehri’ne akan dereye atık boşaltırken görüntülendi. Dereye atık bırakıldığını gören mahalle sakinleri, o anları kameraya alarak yetkilileri arayarak ihbarda bulundu. O anları kayda alan vatandaş, duruma tepki göstererek Tekirdağ Büyükşehir Belediyesi’nin yetkililerinin telefonlarını açmadığını da ifade etti.
Trakya coğrafyasında büyük bir kirlilik ve susuzluk yaşanıyor. Yoğun sanayileşmeyle birlikte kaya gazı sondaj ve üretimleriyle birlikte bir yandan su varlığı tüketilirken, diğer yandan kirletilip zehirlenen sular nehirlere ve yer altına bırakılıyor. Bu durum Trakya’da tarım üretimlerinde büyük rekolte kayıplarına yol açarken bir kısım tarım arazileri kirli sularla sulanıyor. Kirli atık suların bırakıldığı bölgenin yaşam pınarı olan Ergene Nehri ise atıkların aktığı bir zehirli bir akışkana dönüşmüş durumda.
Ergene, 2037 sanayi tesisi
Trakya’da 400’e varan sayıda açılan kaya gazı sondajlarında kullanılıp yeraltını kirleten ortalama su miktarı 3 milyar metreküp civarı. Ergene Nehri’nin tarımda kullanılmaması gerektiği bilim insanlarınca da ifade edilirken, köylüler yeraltı sularının 600 metrelere çekilmesiyle suya erişmiyor ve bu nedenle Ergene’den su çektiği biliniyor. Ayrıca, Trakya ile özdeş Ergene havzasında 2037 adet sanayi tesisi bulunuyor. Sanayi tesislerinin yüzde 82’i Tekirdağ’da, yüzde 10’u Kırklareli’nde, yüzde 8’i ise Edirne’de. Sadece Tekirdağ il genelinde 14 adet OSB bulunması yıkımın nedenini gösteriyor.
EKOLOJİ SERVİSİ