MEB’in karma eğitimle ilgili kararı tepki çekti. Muhafazakar politik adlarla toplumun ikna edilmeye çalışıldığını söyleyen eğitimci Ayşe Panuş, ‘Cinsiyetçi eğitime karşıyız’ dedi
Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) okulların açılması ve kapanmasına ilişkin esasların düzenlendiği yönetmelikte liselerin açılmasına ilişkin bölümden “Çok programlı Anadolu lisesi, mesleki ve teknik eğitim merkezi ve mesleki eğitim merkezinde karma eğitim yapılır” maddesini kaldırdı. Değişiklikler, nüfus ve öğrencinin az olduğu yerlerde düz, meslek ve teknik liselerdeki programları tek okulda toplayarak kız ve erkeklerin ayrı eğitim yapmasının önünü açtı. 2018-2019 eğitim yılının başlamasına günler kala alınan karar eğitimciler tarafından da tepkiyle karşılandı. Karma eğitim tartışmaları uzun yıllardır hükümet tarafından sık sık gündeme getiriliyor. Özellikle kadın kurumlarının tepkisini çeken ayrımcı ve cinsiyetçi eğitim modelinin çocuklar üzerinde olumsuz etkilere neden olacağı belirtiliyor. Konuya ilişkin gazetemize değerlendirmelerde bulunan Eğitim Sen 3 Nolu Kadın Sekreteri Ayşe Panuş, “Neden sürekli olarak karma eğitimden vazgeçilip tek cinsiyetli okullara geçmek istiyorlar. Karma eğitim mücadelesi esas olarak kadınları hedef alır. Neden kadınları hedef aşmaktadır” dedi. Cinsiyetçi eğitim modelinin kadın kazanımlarını hedef aldığını söyleyen Panuş, “Kadın emeği ve kadın bedenini erkek egemenliği aile içinde el koymakta kamusal hayatta ve iş gücü piyasasında ise en ucuz iş gücü olarak sömürmektedir. Erkek egemenliğine göre var olan toplumsal yapı ve devlette aile içindeki cinsiyetçi iş bölümüne göre şekillenmektedir” diye konuştu.
Tek cinsiyetli eğitime karşıyız
Kadının aile içindeki iş bölümünde kadınların emeğinin baba, eş, erkek kardeş tarafından el konulduğunu dile getiren Panuş, “Aile içindeki bu cinsiyetçi iş bölümü olduğu gibi eğitimde, sağlıkta iş gücü piyasasında aynen devam etmektedir” dedi. Kadınların çok uzun zamandır karma eğitim mücadelesi verdiğini söyleyen Panuş, “Çünkü tek cinsiyetli okullar doğrudan kadın işleri ve erkek işleri diye ayrılarak erkekler için başka, kadınlar için başka işlere yönelik eğitim vermektedirler. Mesela meslek liselerinin çocuk bakımı doğrudan kız okullarında varken, erkek okullarında bilgisayar yer almakta. Dolasıyla bu anlamda tek cinsiyetli okullara karşıyız. Dünyada ve Türkiye de karma eğitim den tek cinsiyetli okullara geçiş için kullanılan toplumun rıza göstermesi için en çok kullanılan a dindir” diye kaydetti.
Birlikte yaşıyoruz
Muhafazakar ve ahlakçı politik adlarla toplumun ikna edilmeye çalışıldığını söyleyen eğitimci Panuş, “Karma eğitim aynı zamanda tek olanı değil çoğulluğun olduğu eğitimdir. LGBTİ çocuklar da dahil olmak üzere sağlıklı iletişim kurmanın yolunu açar. Sonuçta hep beraber yaşıyoruz. Karma eğitimde son yüzyılda kadınlar çok başarılı oldular” ifadelerini kullandı.
HABER MERKEZİ