Virüs salgını hızla yayılmaya devam ederken, işe gitmek zorunda olmayan yurttaşlar da evlerine çekilmeye başladı. Yaşanan durum gıda tüketimini arttırırken, diğer harcamalarda azalış meydana geldi
Virüs salgını ile birlikte birçok yurttaş evine kapanırken, bu beraberinde gıda tüketimini de arttırdı. İstanbul Sanayi Odası’nın (İSO) Türkiye Sektörel PMI verilerine göre, salgınla birlikte Mart ayında imalat sektörlerinde aksamalar yaşanırken sektörlerin çoğunda faaliyet koşullarında rekor düzeyde yavaşlama yaşandı.
İmalat aksadı
Gıda ürünleri ile kara ve deniz taşıtları sektörleri olmak üzere sadece iki sektörün faaliyet koşullarında iyileşme görüldü. IHS Markit Ekonomi Direktörü Andrew Harker, “Kovid-19 salgını, talebin düşmesine, tedarik zincirlerinin bozulmasına ve enflasyonist baskıların güçlenmesine neden oldu ve bunlara bağlı olarak mart ayında Türk imalat sektörlerinde aksamalara yol açtı. Salgından zarar görmeyen tek imalat sektörü gıda ürünleri oldu” dedi.
Giyimde düşüş
İvme kaybının en sert yaşandığı sektörler ise giyim ve deri ürünleri ile ağaç ve kâğıt ürünleri oldu. İşyerlerindeki hafiflemeye rağmen bazı sektörlerde firmalar mart ayında da istihdam yaratmayı sürdürdü. Takip edilen 10 sektörün yedisinde, çalışan sayıları artış gösterirken, istihdam artışının en hızlı gerçekleştiği sektör kimyasal, plastik ve kauçuk sektörü oldu. Satın alma faaliyetleri gıda ürünleri ile elektrikli ve elektronik ürünler sektörlerinde artarken, diğer tüm sektörlerde azalma görüldü.
Harcamalar da azaldı
Türkiye Ekonomi Politikaları Araştırma Vakfı’nın (TEPAV) hazırladığı “Covid19’un Tüketici Harcamalarına Etkisi” adlı raporu da, salgının tüketici harcamalarını düşürdüğünü ortaya koydu. Buna göre, Türkiye’de ilk vakanın görüldüğü 13 Mart haftasında 21.3 milyar TL olan banka kartı ve kredi kartı harcaması, 20 Mart haftasında 19.6 milyar TL’ye geriledi. Yine tüketim, elektronik eşyada yüzde 4, benzinde yüzde 6, kamu/ vergi ödemelerinde yüzde 20, eğitimde yüzde 32 azaldı. Aynı dönemde giyim ve aksesuar harcamaları yüzde 47, yemek harcamaları yüzde 42 ve kumarhane/içkili yerlerde yapılan harcamalar yüzde 53 azaldı.
EKONOMİ SERVİSİ