Demokrasi Çağrı Grubu üyesi Gürsoy, tek adam rejimine karşı yerelde çoğulcu bir işbirliği için çalıştıklarını kaydetti. Gürsoy, ‘Kalıcı işbirliği hedefliyoruz’ dedi
Sadiye Eser/İstanbul-MA
Aralarında Demokrasi İçin Birlik, Yurttaş Girişimi, Diyalog Grubu, Demokratik İslam Kongresi, Doğu ve Güneydoğu Dernekleri Platformu, HDP, HDK, SODEV gibi çok sayıda parti ve kurumun yer aldığı Demokrasi Çağrı Grubu, geçtiğimiz günlerde kuruluşunu ilan etti. Demokrasi Çağrı Grubu yerel seçimlerde, yerelden işbirliğinin sağlanması için çalışmalar yürütecek. Grup üyesi Prof. Dr. Gençay Gürsoy, yapacakları çalışmalar hakkında bilgi verdi. Gürsoy, çalışmalarının yerel seçimlerle sınırlı kalmayacağını, sonrasında kalıcı bir işbirliğini sağlamaya çalışacaklarını söyledi. Geçmiş ittifaklara değinen Gürsoy, “Başta ana muhalefet partisi olmak üzere birçok kesim tarafından HDP’ye karşı bir çekingenlik vardı. Bu çekingenlik iktidarın hışmından kaynaklanıyordu. AKP’ye karşı bir müşterek tavır takınabilmek için, genel seçimlerde bir işbirliğine gidildi. Ancak bu çekingenliği yenemedik” dedi. İşbirliğinin merkezi düzeyde güçlüklerle karşılaştığını dile getiren Gürsoy, ancak yerel zeminlerde kimi ittifakların kendiliğinden oluştuğunu söyledi. Buna örnek olarak Bursa, Balıkesir, Eskişehir’i örnek veren Gürsoy, “Sadece Güneydoğu’da değil, birçok yerde CHP’li yerel siyasetçilerle, HDP’lilerin ve başkalarının yan yana gelip ön görüşme yaptıklarını fark ettik. Bunu daha sistematik hale getirme konusunda bir çaba içine girmeye karar verdik ve sonucunda Demokrasi Çağrı Grubu oluştu” dedi.
20 ilde temas
Demokrasi Çağrı Grubu olarak 20’nin üzerinde ilde temaslarının sürdüğünü söyleyen Gürsoy, ağırlıkta batı illeri olmak üzere Diyarbakır, Mardin ve Van’da da temaslarının olduğunu kaydetti. Çok sayıda ilde “Demokrasi Buluşmaları” toplantıları yapılacağını aktaran Gürsoy, toplantıyı yerel inisiyatiflerin yapacağını söyledi. Gürsoy, “Biz yerellere program empoze etmeyeceğiz. Ancak temel bazı ilkeleri mutlaka ileri sürüyoruz. Örneğin, yerel demokrasinin somut ilkelerini araştırmalarını istiyoruz. Bu, her yerelde farklı bir kompozisyon içinde olabilir. Bazı yerlerde işbirliği meclisler biçiminde olur. Bazı yerlerde ise başka bir biçimde olabilir. Ama, temel ilke katılımcı demokrasi” dedi.
Hedef kalıcı işbirliği
Seçimden sonra da kalıcı bir işbirliği ve siyaseti yerellere taşıyan bir çalışma yürüteceklerini belirten Gürsoy, “Mesele, belediye meclislerinden ya da ona benzer halk meclislerinin oluşmasını, buralarda etkin olabilecek siyasetlerin temel bazı asgari müştereklerde yan yana gelerek yayılmakta olan tek adam rejimine karşı ortak ne yapılabilirizi tartışmaktır. Katılan her siyasetçi, kendi bagajlarını bir yana bırakarak, temel bazı asgari müştereklerde yan yana gelip nasıl bir yerel yönetim arzuladıklarını tespit edecekler” dedi.