Çağdaş Hukukçular Derneği’nden avukat Güçlü Sevimli, Türkiye Barolar Birliği ve baroların İmralı’daki tecride karşı girişimde bulunması gerektiğini vurguladı
Hak ve hukuk örgütlerinden oluşan 14 kuruluş, İmralı F Tipi Yüksek Güvenlikli Kapalı Cezaevi’nde ağır tecrit koşulları altında tutulan ve 35 aydır haber alınamayan PKK Lideri Abdullah Öcalan için 12 Ocak’ta Avrupa İşkencenin Önlenmesi Komitesi’ne (CPT) başvuruda bulundu. Başvuru, aynı zamanda İmralı’da tutulan Hamili Yıldırım, Veysi Aktaş ve Ömer Hayri Konar için de yapıldı. Başvuruda, “acil ziyaret” talep edildi. 22 Ocak’ta ise 35 barodan bin 330 avukat, Abdullah Öcalan ile görüşme talebiyle Adalet Bakanlığı’na başvuruda bulundu.
CPT’ye başvuran hukuk örgütleri arasında yer alan Çağdaş Hukukçular Derneği’nin (ÇHD) Genel Merkezi yöneticisi Güçlü Sevimli, yaptıkları başvuruya dair Mezopotamya Ajansı’ndan İbrahim Bayramoğlu’na konuştu.
‘Tüm dünya bilmeli’
Abdullah Öcalan’ın avukat ve ailesiyle görüştürülmemesinin “kabul edilemez” olduğunu dile getiren Sevimli, söz konusu ağır tecridin devam etmesi üzerine CPT’ye başvuruda bulunduklarını aktardı. Av. Sevimli, CPT’nin tecride dair dair raporlarını anımsatarak, raporlara rağmen tecridin kaldırılmadığını ifade etti. Tecridin kaldırılması için tüm hukuki girişimlerin yapılması gerektiğini dile getiren Sevimli, “Bu durumu sadece Türkiye değil, tüm dünyanın bilmesi lazım” diye kaydetti.
CPT raporunu açıklamalı
CPT’nin son İmralı ziyaretine dair raporunu halen açıklamadığına dikkati çeken Sevimli, “19 Aralık 2000 yılında Türkiye’deki hapishanelerde bir operasyon yapıldı ve adına ‘Hayata Dönüş Operasyonu’ verildi. Ondan sonra tüm Türkiye’de F Tipi cezaevleri, yani yoğun tecrit ve izolasyon içeren hapishaneler yürürlüğe girmiş oldu. Şu anda o sürecin içindeyiz. F Tipi hapishaneler ilk açıldıktan sonra CPT gelip burada incelemelerde de bulunmuştu. Verdiği raporlar ve açıkladığı görüşler buradaki yoğun izolasyonla pek örtüşmüyordu. Yoğun tecridin olduğunu gördükleri halde bunu çok da ortaya koyan görüşler sergilemiyorlar. Bugün de öyle bir durum var” diye konuştu.
Barolara çağrı
Türkiye Barolar Birliği (TBB) ve baroların İmralı tecridi ile Y ve S tipi yüksek güvenlikli cezaevlerindeki ağır tecride karşı yeterli tepkiyi göstermediğini belirten Sevimli, “Bu ağır tecrit politikalarına karşı ortaya konan tepkinin yeterli olmadığını düşünüyorum. Baroların, barolar birliğinin bu konuda daha fazla yapacakları şeyler var. Örneğin barolar birliği bu konuda bakanlık nezdinde çok daha fazla girişimlerde bulunabilir. Bunu direkt gündemine alabilir. Buradan barolara ve barolar birliğine bu yönde bir çağrıda bulunuyorum” diye konuştu.
HABER MERKEZİ