Tayland hükümeti, ülkede 14 Ekim’den bu yana hükümet karşıtı protestolar düzenleyen muhalif grupların anayasal reform talebine olumlu cevap verdi
Protestoları tartışmak üzere Parlamentoda yapılan özel oturumlarda Başbakan Prayut Çan-oça, 2017’de yasalaşan anayasa değişikliği kapsamında seçim kanununda yapılan tartışmalı düzenlemeleri kaldıracağını açıkladı. Seçim kanunundaki değişikliğin 2017’de referandum sonucu yasalaştığına işaret eden Prayut, “Bu değişikliğin iptali için de referandum yapılması gerekecektir. Haftaya meclise referandum için önerge sunacağız” şeklinde konuştu. Prayut, muhalefet partilerinin istifa çağrısına ise “Başbakanlık görevim bitene kadar üzerime düşeni yapmakla sorumluyum. Bu makamda uzun süre kalma niyetim yok” şeklinde cevap verdi.
Tayland’da hükümet karşıtları, tartışmalı 2019 genel seçimlerinin ardından muhalefetteki İleri Gelecek Partisinin kapatılarak meclisten ihraç edilmesi üzerine 14 Aralık 2019’da protestolar olmuştu. Yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgını nedeniyle bir süre ara verilen gösteriler, temmuzdan itibaren geniş kalabalıklarla devam etmişti. Bangkok’ta 19 Eylül’de 50 bin kişilik katılımla 2014’ten bu yana ülkedeki en kalabalık protestoyu gerçekleştiren muhalifler, en son 14-15 Ekim’de büyük çaplı gösteriler düzenlemişti. Farklı muhalif gruplar, kendi oluşturduğu anayasa ve adaletsiz seçim sistemi sayesinde iktidarını sürdüren askeri cunta hükümetinin istifasını, adil seçimler için anayasada reform yapılmasının ve monarşinin dokunulmazlığının kaldırılarak hukukun üstünlüğüne tabi kılınmasını talep ediyor.
BANGKOK