Yoksulluk ve zamlar arttıkça yurttaşlar gıdaya ulaşmakta güçlük çekiyor. Bu nedenle İzmir’de bir şarküteride tavuk eti gramla satılmaya başladı
İktidarın yarattığı ekonomik kriz nedeniyle kur fiyatlarındaki artış en çok yoksulu vuruyor. Üst üste gelen gıda zamları nedeniyle yurttaş ne pazar çantasını doldurabiliyor ne de mutfakta tencere kaynatabiliyor. Geçtiğimiz haftalarda zincir marketlerde birçok ürüne gelen satış kısıtlaması da bu durumun başka bir yüzü.
İzmir’in Konak ilçesinde bulunan Çimentepe Mahallesi’nde küçük bir şarküteri işleten Hamdiye Yağız, dövüz kurundaki artış nedeniyle her şeyin zamlandığını anımsatara, mahalledeki yurttaşların artık tavuk eti dahi alamadığını söyledi.
Tavuk yerine but, kemiksiz göğüs
Yurttaşlar artık tüm tavuk yerine ancak bir but ya da bir parça kemiksiz göğüs alıyor diyen Yağız şunları söylüyor:
“Eskiden kırmızı et alınmıyordu şimdi tavuk eti de alınamıyor. Gelip bir tavuk alana seviniyoruz. Tüm tavuğun fiyatı 22, göğüs 25, kemiksiz göğüs ise 30 TL oldu. Gelen zamlarla birlikte fiyatlar neredeyse ikiye katlandı. Tavuk eti alamadıkları gibi diğer temel ihtiyaç ürünlerini de alamıyorlar. Bir koli yumurtanın fiyatı 35 TL oldu. Bu insanlar bunları nasıl alsın? Tabi ki bu fiyatlar bu mahallede indirimli. Diğer semtlerde daha pahalı. Ya 1 ya da 2 TL ancak kazanabiliyorum. Mahallenin neredeyse çoğunluğu dar gelirli. Ben satış yapınca üzülüyorum. Çünkü 5 kişilik ailesi olan biri geldiğinde 7 TL’lik tavuk eti istiyor. Onu da yemeğe tat versin diye içine atıyor. Aldıkları eti küçük çocuğun önüne koysalar ona bile yetmez.”
‘Satış yapamıyorum’
Bu zam zulmünün artık bitmesini isteyen Yağız, şöyle devam etti.
“Temel gıda ürünlerine niye bu kadar zam yaptıklarını da anlamıyoruz. Her şey pahalandı. Sadece tavuk satsam hiçbir şekilde geçinemem. Yanı sıra bulgur, mantı ve kömür de satarak geçimimi sağlamaya çalışıyorum. Sattığım ürünler için bir de poşet alıyorum. Ee poşetin kilosu olmuş 52 TL. Neye elinizi uzatırsanız ona zam geliyor. Burada poşetin, elektriğin, kiranın ve verginin parasını çıkaramıyorum. İnsanlar gelip bir şeyler alamayınca ben de satış yapamıyorum. Artık geçinemiyoruz. Bu durumun son bulmasını, insanların doğru düzgün yaşamasını istiyoruz.”
MA / Özlem Yayan