Kamu yatırımlarında tasarruf yapılacağını açıklayan Erdoğan, enerji ve maden yatırımlarının aralıksız süreceğini söyledi. Uzmanlar bu yatırımların iktidara en yakın sermaye çevreleri olduğunu ve bu nedenle tasarruf planları içinde yer almadığını belirtiyor.
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın onayından geçen Orta Vadeli Mali Plan (2019- 2021), Resmi Gazete’de yayımlandı. Planda makroekonomik istikrarı korumak, üretimi artırmak ve toplumun refah düzeyini yükseltmek için 2019- 2021 döneminde Yeni Ekonomi Programı uygulayacağı vurgulandı. Bu dönemde temel hedefin ekonomide dengelenmeyi ve sürdürülebilir büyümeyi gerçekleştirmek olduğunu belirten Erdoğan, “Kamu harcamalarında tasarruf yapmak, enflasyonu düşürerek fiyat istikrarını korumak, yurt içi tasarruflarını artırmak, cari işlemler açığını azaltmak, kamu mali dengelerini ve mali disiplini daha da güçlendirmek ve böylece makroekonomik ve finansal istikrarı korumak temel önceliklerimizdir” ifadesini kullandı.
Kamu harcamalarını kısmak
Erdoğan, kamu kesimi yatırımları bütüncül bir yaklaşımla özel kesim yatırımlarını tamamlayacak şekilde tasarlanarak ve hayata geçirileceğini belirtiyor. Erdoğan, mevcut sermaye stokunun daha etkin kullanılmasına ve yatırım harcamalarının en kısa zamanda ekonomik ve sosyal faydaya dönüştürülmesine azami özen gösterileceğini ve zorunlu haller dışında 2019 Yılı Yatırım Programı’na yeni proje alınmayacağını belirtmesine karşın enerji ve maden yatırımlarının aralıksız süreceğini ifade etmesi anlaşılmaz geliyor.
Enerji ve madene teşvik
Erdoğan’ın, enerji ve maden yatırımlarına ara verilmeyecek vurgusuna uygun adımlar atılmaya devam ediliyor. Enerji alanında 33, madencilikte de 15 projeye teşvik belgesi verileceği açıklandı. Madencilik sektöründe yatırım teşvik belgesi alan projelerden en yüksek yatırım tutarı olanı, 142.240.000 TL ile Koza Altın İşletmeleri AŞ’nin 7.465.000 Ton/Yıl kapasiteli, genişletme projesi oldu. Enerji sektöründe ise teşvik belgesi verilen projeler arasında yatırım tutarı en yüksek olan proje, 1.675.428.000 TL ile Şırnak Elektrik Üretim AŞ’nin, 137,75MW/Yıl kapasiteli, komple yeni yatırım nitelikli, yerli asfaltite dayalı termik santral projesi oldu.
Enerji ve maden ısrarı
Enerji yatırımlarından vazgeçilmemesi birçok soruyu da gündeme taşıyor. Türkiye’de enerji üretim kapasitesi 87 bin MW’ı aşmış olmasına karşın ihtiyaç duyulan enerji ihtiyacı mevcut gücün en fazla yarısı ile karşılandığı bilinirken enerji yatırımlarına ara verilmeyeceği ve teşviklerin sürdürülmesi anlaşılmaz bulunuyor. Açıklamada, kamu kesimi yatırımları bütüncül bir yaklaşımla özel kesim yatırımlarınıtamamlayacak şekilde tasarımlanacak açıklamasının enerji ve maden projelerini içerdiği yatırımlara ara verilmeyecek sektörler olmasından anlaşılabiliyor. Çıkarılan Maden Yasası’nda Maden yatırımlarında maden alt yapılarının valiliklerce karşılanacağı belirtilmişti. Yeni açılacağı açıklanan kömür sahalarıyla birlikte, planda vurgu yapılan maden yatırımlarının süreceğine yönelik vurgu, özel kesimlerin yatırımlarına yönelik kamu harcamalarının yapılacağına işaret ediyor. Enerji ve maden de ısrara etmenin o çok övünülen katma değerle ilgili hiçbir yanı olmadığı, bu şirketlerin çoğunun konkordato istemelerinden anlamak mümkün. Uzmanlar bu ısrarın nedeni olarak, bu alanlarda iktidara yakın sermaye kesimlerinin olmasını gösteriyor.
EKONOMİ SERVİSİ