Urfa’nun Suruç Odası’nda biber tarlasında çalışan Tan ailesi, günklük 70 liraya çalıştıklarını söyleyerek, ‘Emeğimizin karşılığını alamıyoruz. Sadece ölmemek için çalışıyoruz’ dediler
Urfa’nın Suruç Ovası’nda toprağa ekili biber fideleri boy vermeye başladı. Fidelerin boy verdiği tarlaların bulunduğu Suruç’un Çengelli (Elîzera) Mahallesi’nde yurttaşların mesaileri de sürüyor. Biber tarla işlerinin tamamını götürü usulü ile alan Tan ailesi, kendisini iyice hissettirmeye başlayan yaz sıcaklarında çapa, sulama ve toplama işlerini 70 TL yevmiye ile yaparak geçimlerini sağlıyor.
‘Çok zorluk çekiyoruz’
Tarladaki işlerinin zorluğunu anlatan 51 yaşındaki anne Emine Tan, geçimlerini bu yolla sağladıklarına dikkati çekti. Daha önce Ankara, Yozgat ve Kayseri’ye çalışmaya gittiklerini aktaran anne Tan, kente suyun gelmesiyle birlikte kendi topraklarında çalışmaya başladıklarını ifade etti. “Zar zor geçiniyoruz” diyen Tan, “6 tane çocuğum var. 51 yaşındayım. Kendimi bildim bileli bu tarlalarda çalışırım. Çocuklarımızı da bu tarlalarda çamurun, toprağın içinde büyüttük. Hiç rahat yüzü görmedik. Akşama kadar tarlada çalıştıktan sonra eve gidip bu kez ev işlerini yapıyoruz. Çok yoruluyoruz. El, ayak yıpranmadık yerimiz kalmıyor. Çalışmak zorundayız. 2 aydır bu tarlada güneşin altında çalışıyoruz. Hastalanıyoruz, güneş çarpmasından zehirleniyoruz. Çok zorluk çekiyoruz” diye anlattı.
‘Ölmemek için çalışıyoruz’
MA’da yer alan habere göre, Çalıştıkları tarlanın kendilerine ait olmadığını, yevmiye ile çalıştıklarını belirten baba Abdulkadir Tan ise, tarlaya ekilen biberlerin ilaçlamasını, sulamasını, çapasını yaparak geçimlerini sağlamaya çalıştıklarını söyledi. Fabrikalara taşınmasına kadar yevmiye ile çalıştıklarını söyleyen Tan, “Ekim ayına kadar bu tarlada çalışıyoruz. Başka geçim kaynağımız yok. Zor bir iş ama ne yapalım ekmek parası. Çalışmazsak aç kalırız. Her şey çok pahalı. 6 çocuğum var, hepsi bu tarlada çalışıyor. Bizim tek gelirimiz bu iş. Bu hastalığa rağmen çalışmaya mecburuz. Yardım olarak bize bin TL verdiler. Bin TL ile ne alınır? Aldığımız yevmiye bir kilo çay parası. Bir torba şeker 120 lira. Yine bir torba un 120 TL ki bir hafta bile yetmiyor. Emeğimizin karşılığını alamıyoruz. Zar zor geçinmeye çalışıyoruz. Sadece ölmemek için çalışıyoruz” diye konuştu.