Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli, incelemelerde bulunmak üzere geldiği Elazığ’da yaptığı konuşmada, tarım arazilerinin giderek mirasla bölündüğünü belirterek, “Miras kanunumuz ve diğer sebeplerden dolayı araziler küçüldü. Bu arazilerde tarım yapmak git gide azalıyor. Bizim bu toplulaştırmaya hep birlikte önem vererek toplu bir şekilde iş yapmamız lazım” dedi. Bakan konuşmasında kooperatiflere de değinerek, “Türkiye’de 14 bin tane birlik ve kooperatif var. Her birine yarım saat randevu versem 2,5 sene geçiyor. Biz ilerleyen zamanlarda bunları bir araya getireceğiz” sözleri sanki kooperatifler sıraya geçmiş bakanla konuşmaya çalışıyormuşcasına yaptığı açıklama birçok şeye işaret ediyor.
DSİ, orman ve tarım tek…
Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli, tarım havzalarına yönetici atayacaklarını belirterek, “Havzalara yönetici atayacağız. DSİ, orman ve tarım buna bağlı olacak. Yani Tarım ve Orman Bakanlığı’ndaki tüm birimler bu arkadaşın başkanlığında birleşecek. Bunların çok teknik arkadaşlar olmasına da ihtiyaç yok. Sevk ve idare kabiliyeti yüksek arkadaşlarla çalışacağız. Sadece önünde hedefleri ve yetkileri olacak. Buradaki sorunları çözmenin yollarını arayacak. Biz sadece bu arkadaşları izliyor olacağız” dedi. Bu açıklama, havzayı tarımdan anlamayan bir kişiye teslim edilme uygulamasıyla havzalarda yağma ve talanın tek elden, hızlı bir biçimde yönetilmek istendiğine işaret ediyor.
Toplulaştırma kimin için?
Tarım arazilerinin mirasla birlikte giderek küçüldüğünü söyleyen Pakdemirli, bu yüzden toplulaştırmaya önem verdiklerini ifade ederek, “Ama bizim hala planlama ile ilgili sıkıntılarımız var. Önümüzdeki aylarda da hem destekleri hem de üretimin planlamasını yapıp tek bir bütüncül yaklaşımla bu konulara yaklaşıyor olacağız. Toplulaştırmaya hep birlikte önem vererek toplu bir şekilde iş yapmamız lazım. Ama devletin burada bir şey yapmasını beklemeden önce de sizler kooperatifleşin bu üretimlerin içerisinde mutlaka olun” dedi. Burada kooperatifleşin vurgusunun arazi toplulaştırılmasına yönelik olmadığı amacın havzaları daha rahat yönetmek için arzuladıklarını ilerleyen konuşmalarında görüldü.
Kooperatifler yapılanacak!
Türkiye genelinde, 14 bin birlik ve kooperatif olduğunu belirten Pakdemirli, her birlik başkanına yarım saat randevu vermesi halinde bu sürenin 2,5 yıla ulaşacağını ifade ederek, “Her köyde bir kooperatif var. Hepsinin de cebinde bir tane başkan yazan kart var. Bizim bu işi bu şekilde yönetmemiz zor. 14 bin tane birlik ve kooperatif var. Her birine yarım saat randevu versem 2,5 sene geçiyor. Biz ilerleyen zamanlarda bunları bir araya getireceğiz. Bu işten bir verim doğmuyor. Üreticiyi kollayacak, tüketiciye de ucuz mamul ulaştırmamız gerekiyor. O zaman bu verimi doğuracak şekilde siz tekrar yapılanın diyeceğiz” sözleriyle köylüye kooperatifleşin çağrısı arasında ciddi bir fark var. Hem kooperatifleşin diyor hem de çok kooperatif var diyor! Bu çelişkli sözler kooperatiflerin içinin boşaltılarak şirketleştirilmeye taşınacağı ve bu yolla küçük üreticinin sonunun getirileceği endişesi yaratıyor.
EKOLOJİ SERVİSİ