AKP Genel Başkan Yardımcısı Cevdet Yılmaz, 5’i dışında bütün tarım ve hayvancılık ürünlerini ithal eden Türkiye’yi Avrupa birincisi ilan etti. Yılmaz’ın pembe tablosunda ne ithal et var, ne 12 liraya limon
AKP Genel Başkan Yardımcısı Cevdet Yılmaz, “Türkiye’yi tarımsal alanda Avrupa’da 4. sıradan 1. sıraya yükselterek Avrupa’nın en büyük tarım ülkesi konumuna getirdik” dedi. AKP Ekonomi İşleri Başkanlığınca temmuz ayı ‘AK Parti Dönemi Tarım ve Hayvancılık’ bülteni yayınlandı. Teşkilatlara gönderilen bültende, 2002’den bu yana Türkiye’nin tarım ve hayvancılık hedeflerine ve Ekonomiden Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Yılmaz’ın değerlendirmelerine yer verildi.
Yılmaz, sunum yazısında, ‘tarım ve hayvancılıkta 2002’de 36.9 milyar TL olan tarımsal hasılayı 2017 yılında 188.7 milyar TL’ye ulaştırarak Türkiye’yi tarımsal alanda Avrupa’da 4. sıradan 1. sıraya yükselttiklerini ve Avrupa’nın en büyük tarım ülkesi konumuna getirdiklerini’ bildirdi.
Sağlıklı gıda iddiası
Yılmaz, tarım ve hayvancılığı her zaman için stratejik bir alan olarak gördüklerini belirterek, “Hükümetlerimiz döneminde bir taraftan tarımda yapısal dönüşümü gerçekleştirirken bir taraftan da çiftçilerimizin hem ekonomik hem de sosyal hayatlarını iyileştirici kararlar aldık. Dünyanın en kadim tarım ve hayvancılık coğrafyasına sahip olmanın bilinciyle vatandaşlarımızın sağlıklı ve güvenli gıda maddelerine ulaşmasını kolaylaştırdık.” Yılmaz, ayrıca, Türkiye’nin bölgede ve küresel düzeyde tarım ve hayvancılık alanında söz sahibi olması için 2023 hedefleri doğrultusunda çalışmalarını yürüttüklerini de iddia etti.
Yerli ve milli ne kaldı?
Ancak Türkiye’nin tarımsal verileri Yılmaz’ı desteklemiyor. Ziraat Mühendisleri Odası Genel Başkanı Özden Güngör’ün geçtiğimiz günlerde yaptığı açıklamaya göre Türkiye şu anda 5 ürün hariç (fıstık, fındık, üzüm, kayısı ile narenciye) bütün tarım ürünlerini ithal eder durumda. Canlı hayvan ve karkas etle sınırlı kalmayıp samandan bakliyata, patatesten fıstığa sıçrayan tarım ithalatı, vatandaşın sofrasını da yerli olmaktan çıkardı. Hali hazırda, buğday ve mısır Rusya’dan, pirinç Rusya ve ABD’den, kuru fasulye ve nohut gibi bakliyatlar Hindistan, Meksika ve Kanada’dan ve kırmızı et ise Polonya, Fransa ve Bosna Hersek’ten ithal ediliyor. Büyük baş hayvan eti ithalatı 2018 yılında geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 675 artarken, Türkiye, 2018’in ilk 3 aylık döneminde 1 milyon 987 bin ton buğday ithal etti. Bu, geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 148’lik bir artış anlamına geliyor.
EKONOMİ SERVİSİ