Gümüşhane’de yaşayan çiftçi Çetiner Aksoy, 200 dönüm araziye kurduğu ceviz bahçesinin sulanması amacıyla hayata geçireceği yöntem için Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü’nden hibe desteği alamayınca, tepki olarak ceviz fidanlarının altında kabak ekti. Aksoy, “Kabakların, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü’nün bana vereceği destekten daha faydalı olacağı düşüncesindeyim” dedi.
Akçakale köyünde oturan ve geçimini çiftçilikle sağlayan Çetiner Aksoy, arazi üzerine 5 bin 350 ceviz fidanı dikti. Aksoy, “Tarım İl Müdürlüğü’nün yüzde 50 hibe desteği kampanyası vardı. Buraya başvuru yaptık. Çatak Projesi’nde olduğu gibi, bozuk sahaları tarıma kazandırıp, taşını seçip, gübresini veren çiftçiye destekler sağlanıyordu. Prosedürlere uymadığımızı söylediler. Yaptığımız başvuru kabul edilmedi. Bizde burayı bu şekilde ayakta tutuyoruz. Yaşanan olumsuzluklara tepki için kabak ektik” dedi.
Destekler yandaş şirketlere
Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu’nun (TKDK) 2020’ye kadar 5 milyar liralık hibe kullandıracağını duyurulmuştu. Ancak bu tarz hibelerin yandaş sermaye sahiplerine verildiği sürekli olarak gündemde. Türkiye Ziraatçılar Derneği (TZD) Başkanı Hüseyin Demirtaş yaptığı bir açıklamada, “Kırsal kalkınmada herkes kesenin ağzını açtı. Ancak gerçek üreticinin traktörü bile icrada. Firmalara değil üreticiye destek verilmesi gerektiğini açıklamıştı. Ziraat Bankası’nın çiftçiye vermediği 2 yılı ödemesiz 10 yıl vadeli krediyi gazete alması için Demirören grubuna vermişti. Çiftçilerin toplam borcu ise 100 milyar liraya ulaşmış durumda” dedi.
EKOLOJİ SERVİSİ