Türkiye tarihinin en büyük iş ve istihdam kaybının yaşandığı bir sürecin olduğunu belirten DİSK Genel Başkanı Arzu Çerkezoğlu, hükümetin BES adı altında emeklilerin emeklilik hakkını da ortadan kaldırmaya çalıştığını söyledi
Koronavirüs salgını ile beraber 6 aydır ülkede kısa çalışma ödenekleri yatırılıyor. Ödeneklerde mağduriyetleri giderecek bir düzenleme yapılmadan, Cumhurbaşkanlığı kararı ile bu süreç iki ay daha uzatıldı. Çalışanlar asgari ücretin altında verilen ödenekler ile iki ay daha geçinmeye zorlanmış olacak. Öte yandan ödenek alamayan binlerce çalışanın da olduğu biliniyor. Ödenekten yararlanamayanların ise İŞKUR kapılarında bekleyişi sürüyor.
Halka değil sermayeye kaynak
Pandeminin yol açtığı sağlık ve ekonomik sorunlara ilişkin devletin sorumluluğuna işaret eden DİSK Genel Başkanı Arzu Çerkezoğlu, AKP’nin sürecin başından bu yana tüm politikalarını halk yerine sermayenin çıkarlarını gözeterek uyguladığını kaydetti. Hükümetin politikaları nedeniyle ekonomik krizin derinleştiğini belirten Çerkezoğlu, “Biz bu ekonomik krizin işsizlikten gelir adaletsizliğine kadar bütün yıkıcı etkilerini iliklerimize kadar yaşarken pandemiye yakalandık. Dolayısıyla bu pandeminin toplumsal ve ekonomik etkileri bizde çok daha derin bir şekilde yaşanıyor. Şu an Türkiye tarihinin en büyük iş ve istihdam kaybının yaşandığı bir süreçteyiz. İşsizlik yüzde 50 düzeylerine ulaşmış durumda. Özellikle genç ve kadın işsizliği. Bütün yurttaşların gelirinde çok ciddi azalma var. Birçok iş yeri kapandığı için işten çıkartılanlar var” dedi.
Açlık sınırının altı
İşten çıkarmaların yasak olmasına rağmen bu durumun yaşanmaya devam ettiğine de dikkat çeken Çerkezoğlu, “Ücretsiz izne çıkarılan işçileri günlük 39 lira, aylık bin 168 lira gibi mevcut açlık sınırının altındaki asgari ücretin de yarısı düzeyinde bir yaşama mahkûm etti. Şu an ücretsiz izne çıkarılanların sayısı 2 milyona yaklaşmış durumda. Diğer taraftan bugün 3 milyon üzerinde işçi arkadaşımız kısa çalışma ödeneğinden yararlanıyor ama birçok şart olduğu için çoğu işçi bundan da yararlanamıyor. Kısa çalışma ödeneğinden yararlanabilenlerin aldıkları ücretlerde çok ciddi bir gerileme var” diye konuştu.
Emeklilik hakkı
Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın BES ile ilgili yaptığı açıklamaya da değinen Çerkezoğlu, BES ile emeklilik hakkının ortadan kaldırılmaya çalışıldığını söyledi. Tüm bu süreçlerden en çok etkilenenlerin kadınlar olduğunu vurgulayan Çerkezoğlu, “Tüm kriz dönemlerinde olduğu gibi şu an içinde bulunduğumuz pandemi koşullarının da yol açtığı sağlık ve ekonomik sorunlardan en çok etkilenen muhakkak ki kadınlar. O nedenle toplumsal cinsiyet ayrımcı politikaların krizlerden kadınların daha fazla etkilenmesine yol açan politikalara son verilmesi gerekir” dedi. Çerkezoğlu, sorunlara karşı hükümeti, “Bu olumsuz tabloyu görmeye, kabul etmeye ve çözüm üretme noktasında adım atmaya” işçi ve emekçileri ise mücadeleyi sürdürme ve büyütmeye çağırdı.
Kaynak: Gülistan Azak/İstanbul-Jinnews