Ekolojik yıkımın giderek arttığı günümüzde tarihi mekânları ve doğası ile Van büyülüyor. Yaz ayları ile birlikte ilgi odağı olan kente gelenler, kale ile tarihin derinliklerine, şelale ile doğanın büyüleyiciliğine dokunuyor
Yaz aylarının başlamasıyla birlikte yurttaşların birçoğu, metropollerden çıkarak yönünü Van’a çeviriyor. Hem serin hem de birçok tarihi mekânın olması nedeniyle oldukça tercih edilen kentlerin başında gelen kent, ilgi odağı. Kentte yapılacak aktiviteler ise oldukça fazla. Ekolojik yıkımın alabildiğine tehlikeli ve geri dönülmez tahribatlar yarattığı günümüzde tarihin ve doğanın güzellikleri ise bir başka büyüleyici. Göl kenarında meşhur kahvaltısıyla güne başlayan tatilciler; Van Kalesi, Akhtamar, Kedi Evi, Muradiye Şelalesi, halk arasında Vanadokya olarak bilinen peribacaları, Hoşap Kalesi, Kanîspî Şelalesi ve Başkale Travertenleri gibi birçok mekânı gezerek nefes alıyor.
Kedi Evi
Bir gözü mavi bir gözü yeşil olan Van Kedisi’nin neslini korumak için kurulan Kedi Evi, tercih edilecek yerlerden birisi. Kente gelip de Van Kedisi’ni görmeden dönmek istemeyenler için fırsat olan Kedi Evi, tarihi kalenin yakınlarında bulunuyor. Daha fazla kediyi bir arada görmek isteyenler, Yüzüncü Yıl Üniversitesi (YYÜ) bünyesinde faaliyet yürüten ve üniversitenin kampüsünde bulunan Kedi Evi’ni de gezebiliyor.
Van Kalesi
Kaleye çıkarak kenti seyretmek mümkün. Tuşba ismi ile Urartulara ev sahipliği yapmış olan kale, Urartu Kralı tarafından kütle halindeki taştan inşa edilen görkemli bir mekân. Gölün kıyısında yer alan kale, sarp kayalık üzerine inşa edilmiş. Uzunluğu bin 800 metre olan kalenin kimi yerleri yıkılmış olsa da buna rağmen bütün görkemliğini korumaya devam ediyor. Bir bütünen kaleyi dolaştıktan sonra herhangi bir yerinde oturup, bütün şehri tepeden izleyebilir ya da akşam saatlerinde güneşin göle yansımasıyla muhteşem batışını izleyebilirsiniz.
Muradiye Şelalesi
Kentin bir diğer gözde mekânı Muradiye Şelalesi. Suları farklı yüksekliklerden akan şelalenin, en yüksek akış noktası 18 metredir. 4 mevsim boyunca insanların ilgi duyduğu şelale, serin havası, suyun sesi, asma köprüde çekileceğiniz birbirinden güzel fotoğraflar sizleri günübirlik ya da birkaç günlük kamp için bile heveslendirebilir. Yine sadece piknik yapmak için bile tercih edeceğiniz Şelale, size keyifli anlar yaşatır. Burayı görmeden kentten dönmemelisiniz.
Hoşap Kalesi
Merkez ile Başkale yolu üzerinde, Güzelsu mevkinde bulunan Hoşap Kalesi de sarp bir yamaç üzerinde inşa edilmiş. Tarihi, Urartulara kadar inen kalenin temelini Ermenilerin attığı belirtiliyor. Sarı Süleyman tarafından 1643 yılında yeniden inşa edildiği ifade edilen kalenin kapatılan girişi üzerinden Urartulardan kalma yazıtının Sarı Süleyman tarafından söküldüğü ana girişe üzerinde 2 aslan figürünün olduğu, Farsça kendi yazısının yaptırıldığı anlatılıyor. Kale içindeki eski hamam, cami, medrese, su sarnıcı, zindan ve odalarda geçmişin izlerine yolculuk yapıyorsunuz. Belli bir kısmı yıkılmış olan kale, âdeta bir eski şehri andırıyor.
Kanîspî’de serinlik
Çatak ilçesi yolu üzerinde bulunan Kanîspî, ilkbaharda gür akarken, yaz aylarında biraz daha azalmakta. Buna rağmen nefes alabilmek için gidilmesi gereken yerlerden biri olan Kanîspî, kentin en uğrak piknik mekânlarından biri. Dünyanın en büyük sodalı gölü olan Van Gölü, tatilciler için keyif kaynağı. Özellikle Akhtamar Adası, Gevaş ilçesine bağlı İşkirt, İn koylarında yüzülebilir, yine tercihen Tuşba ilçesinde bulunan Amik, Mollakasım veya Çarpanak bölgesinde hem güneşin hem gölün tadını çıkarabilirsiniz. Ayrıca Mollakasım ve Amik’te günlük yazlık evler kiralanabiliniyor.
Tarihin derinliklerine yolculuk
Gece, Erek Dağı’nın eteklerinde Van’ı izlemek çok keyifli. Yine Çarpanak Adası, Zernek Kalesi, Ayanis Kalesi, Çavuştepe Kalesi, Şeytan Köprüsü, Yedi Kilise, St. Bartholomeus Kilisesi, Adır Kilisesi, Akhtamar Adası, Adır Adası, Hurkan Köprüsü, Kaya Çelebi Cami, Hüsrev Paşa Cami, Hz. Ömer Cami, Ulu Cami, Halime Hatun Kümbeti ve Feqiyê Teyran Türbesi de kentin gezilmesi gereken önemli mekânlarından. Her yer âdeta tarihin derinliklerinde yolculuğa çıkarıyor.
Vanadokya
Başkale ilçesinde bulunan Yavuzlar köyünde bulunan ve Kapadokya’ya benzerliği nedeniyle halk arasında Vanadokya olarak bilinen peribacaları, güzelliği ile âdeta insanı etkisi altına alıyor. Volkanik Yiğit Dağı’nın püskürttüğü kayaçlar sonucu oluşmuş olan Vanadokya’da, yaklaşık 17 bin peribacası ile bunun yanı sıra tünel ve mağaralar bulunuyor. Yakınlarına kurulan köy nedeniyle ayrıca hayvanların ve çocukların da buralarda dolaşarak oluşturduğu görüntü ise sizi ayrı mest ediyor.
Sadiye Eser- Erdoğan Alayumat/Van-MA