Irkçılık karşıtı ayaklanmayla Kuzey ve Güney Amerika kıtasına asker ve yağmacılarla giderek Kızılderili soykırımının önünü açan, altın gibi kaynaklarını gasp eden Kristof Kolomb tabusu da yıkıldı. Kolomb’un heykeli kaldırıldı
Tarih ve hakikat; kolonicileri, işgalcileri, sömürgecileri ne yapıp edip hakkettiği yere atıyor. Kuzey ve Güney Amerika kıtasını işgal sürecinin ilk basamağında olan ancak egemen tarihin yüzyıllardır dünyaya “kaşif” diye yutturmaya çalıştığı Kristof Kolomb’un heykeli, Ohio Eyaletinin başkentinde, adının verildiği şehirden kaldırıldı.
Sömürgecilerin, egemenlerin yazdığı tarihte adı “kaşif” olarak kitaplara kondu. Adına ‘’Kolomb Günü’’ kutlamaları yapıldı. Ezilenler, Kızılderililer için ise kolonyalist, işkenceci, katil, soykırımcı idi. İspanya-Kastilya Kralı Ferdinand, Kraliçe İsabella’nın gemi-para desteği ile daha fazla sömürü için Hindistan’a gitmek için yola çıkmış ve Amerika kıtasına gitmiş, yerlilerin değerlerini yağmalamış, Kızılderilileri köleleştirmiş, soykırım başlatmıştı. Adı tabu gibi korunan Kristof Kolomb (Cristovao Colombo) idi. Irkçılar, sömürgeci, köleci Kolomb’un heykellerini dikmiş, adını kentlere vermişti.
ABD’de 25 Mayıs’ta siyah George Floyd’un polis tarafından sokakta işkenceyle boğularak katledilmesi sonrası başlayan ayaklanma sonrası birçok sömürgeci, kölecinin heykeli yıkıldı. Hakikat ve tarih rotasını buldu ve sıra Ağustos 1492’de İspanya’dan yola çıkıp 12 Ekim 1492’de Amerika kıtasına ayak basıp işgal eden, köleciliği, işkenceyi, soykırımı kıtaya getiren Kristof Kolomb’a geldi. Kristof Kolomb’un heykeli, ABD’de isminin verildiği Columbus şehrinden kaldırıldı.
Vinçle söküldü
Aynı zamanda, Ohio Eyaletinin başkenti olan Columbus’un Belediye Başkanı Andrew Ginther, “bölünme ve baskının sembolü” olarak tanımladığı Cenovalı Kolomb’un heykelinin artık bir depoda olacağını açıkladı. Ginther, vinç yardımı ile yerinden sökülen büyük heykelin yerine neyin konulacağına şehrin sanat komisyonunun çalışması sonrasında karar verileceğini, şehrin mührü ve bayrağı üzerindeki sembollerin de tekrar gözden geçirileceğini bildirdi. Columbus şehrinde bir yüksekokul da Kolomb’un heykelini kaldırdı. Ülkede beyazlar “Kolomb Günü” kutlarken, yerli halk ve siyah Amerikalılar, Atlantik ötesi köle ticaretini başlatan kişi olarak gördükleri Kolomb’a karşı “Yerli Halklar Günü” adıyla karşıt kutlama yapıyor. Ülkede ayaklanma sonrası birçok heykel “o bir ırkçıydı” yazılarak söküldü. ABD Başkanı Donald Trump, ülkedeki tarihi anıt ve heykellerin korunmasını öngören başkanlık kararnamesini imzalamıştı.
OHİO