Fiyat artışlarında topu ‘gıda terörü’ne atan hükümet, devreye tanzim satış mağazalarını koyma kararı aldı. Ziraatçıler ise fiyatların ucuzlaması için girdi maliyetlerinin düşürülmesi gerektiğine işaret etti.
Hükümet, enflasyonu düşürmek için yenitedbirler devreye koyuyor.İlk adım Tarım Kredi Kooperatifleri Birliği’den geldi. Birlik, belediyelerin tanzim satış mağazalarında satılacak ürünleri çiftçilerden almaya dün başladı. Tüketiciye uygun fiyattan satışı öngören tanzimli satış mağazaları ise gelecek hafta Ankara ve İstanbul’da faaliyete girecek.
Tanzim satış yetmez!
Hükümetin tanzim satış modeline ilk itiraz TMMOB Ziraat Mühendisleri Odası (ZMO)’dan geldi. ZMO Başkanı Özden Güngör Cumhuriyet yaptığı açıklamada,tarımdaki yüksek girdiler ve plansız üretim gibi yapısal sorunlar çözülmeden gıda fiyatlarının düşmeyeceğini söyledi. “Hal Yasasıyla,tanzimli satışla fiyatlar düşmez. Girdi maliyetlerini düşürün, bakın gıda fiyatları nasıl düşecek!Ayrıca tanzimli satıştan kim kazanacak, kimlere rant verilecek” dedi. Son dönemde gıda fiyatlarının ‘spekülatif’ ya da ‘fırsatçılar’ algısıyla tartışıldığına dikkat çeken Güngör, bu durumun asıl sorunu gölgelediğinin vurguladı; “Tarım şu anda yerlerde sürünüyor. Çiftçi bir yandan yüksek girdi maliyetleriyle diğer yandan da iklim değişikliğiyle uğraşıyor. Tarım alanları daraldı. Önce bu sorunları çözmek lazım” diye konuştu. Hükümetin hedeflediği tanzimli satışı iki yıldan bu yana İzmir’de gerçekleştiren Tire SütKooperatifi Yönetim Kurulu Başkanı Mahmut Eskiyörük, “Belediyelerin tanzimle satacakları ürünler kooperatiflerden karşılanmalı. Böylece hem tüketiciye ucuz ve sağlıklı ürün satılır hem de çiftçi kazanır” dedi.
Tarım Kredi alımlara başladı
Tarım Kredi Kooperatifleri Merkez Birliği (Tarım Kredi) Genel Müdürü Fahrettin Poyraz, sebze meyve fiyatlarındaki fiyatı artışını önlemek amacıyla hayata geçirilecek tanzim satış mağazalarına ilişkin açıklamalarda bulundu.
Zorlama olmayacak!
Poyraz, çiftçiye ürünlerini Tarım Kredi’ye satmaları için zorlama yapılmayacağının altını çizerek, “Biz zaten piyasadayız. Geçen sene çiftçilerden 800 milyon liralık ürün almışız. Hububat ve bakliyat ağırlıklı olarak gerçekleştirdiğimiz işi, şimdi önceden kısmi olarak yaptığımız yaş sebze meyvede de sürdüreceğiz. Piyasada hangi ürüne ihtiyaç varsa sezonuna göre temin edip göndereceğiz” diye konuştu. Kredi Yurtlar Kurumu ve Milli Savunma Bakanlığı’na ürün verdiklerini anımsatan Poyraz, “Firmalar kamu ihalesine girdiği zaman milyonlarla ifade edilen rakamlarla piyasadan mal çekmek zorunda kalıyor. Halbuki biz bir ihale olmadığı için, o günkü borsa fiyatları neyse kamu kurumlarına o fiyatlarından verebiliyoruz. Burada enflasyonist bir baskı oluşturmuyoruz. Kamu kurumlarının gıda alımlarında da kooperatiflerin devreye girmesi lazım” dedi. Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak, tanzim satış mağazalarına ilişkin açıklamasında, “Önümüzdeki hafta ilk etapta İstanbul’da 50, Ankara’da 30’dan fazla noktada, hakiki değerinde olacak şekilde süreci başlatacağız” bilgisini paylaşmıştı.
İSTANBUL