Küresel çapta etkili olan koronavirüs salgınının etkisiyle birçok ülkenin ekonomisi çökme noktasına geldi.
Avrupa Birliği üyesi ülkeler geçen hafta yardım fonu için anlaşsalar da birçok ülkede durum fonlarla kurtarılamayacak kadar kötü. Ekonomisi salgından etkilenen en önemli ülkelerden ikisi Fransa ve ABD.
Endişeler artıyor
Salgın nedeniyle on milyonlarca kişinin işini kaybettiği ABD’de geçici işsizlik yardımının kapsamının uzatılması için yapılan görüşmelerden sonuç çıkmadı. Görüşmelerde Temsilciler Meclisi’nde çoğunlukta olan Demokratlar halen haftalık 600 dolar olan yardımın Ocak ayına kadar korunmasını isterken, Senato’da çoğunluk olan Cumhuriyetçiler ise bu miktarı düşürmek istiyor. Cumhuriyetçiler, birçok kişinin çalıştığı dönemdeki maaşından daha fazla olduğu ve “çalışmamaya teşvik edeceği” gerekçesiyle yardımın azaltılmasından yana. On milyonlarca kişinin krizden daha az etkilenmesini sağlayan geçici işsizlik yardımlarında uzlaşının sağlanamaması, son haftalarda birçok sektördeki yasakların kalkmasıyla başlayan ekonomideki yükselişi olumsuz etkilemesinden endişe ediliyor.
En az işsizlik varken…
Ülkede salgınının etkisiyle milli gelirde de büyük bir düşüş yaşanmıştı. Bu yılın ikinci çeyreğinde geçen yıla oranla yüzde 9.5 olan gerileme, aynı düzeyde devam edilmesi halinde 2020 toplamında 2019’a oranla yüzde 32’yi bulabilir. ABD’de işsizlik oranı şubat ayında sadece yüzde 3.5 idi ve dünyanın en düşük işsizlik oranlarına sahip ülkelerden biriydi. Mart ayından itibaren artan işsizlik en son Haziran ayında yüzde 11 civarında idi. Temmuz ayı başında 17 milyonu aşkın kişi işsizlik yardımı alırken, hükümetin kriz yardımlarından faydalananların sayısı toplamda 32 milyonu buluyordu.
Küçülme yüzde 17 olabilir
Salgının etkili olduğu Fransa’da da durum farklı değil. Geçtiğimiz hafta Fransız İstatistik Dairesi (Insee) tarafından açıklanan verilere göre, yılın ikinci çeyreğinde, ilk çeyreğe göre yaşanan gerileme beklenenden daha olumlu seyretti. İstatistikçiler tarafından haziran ayında yapılan değerlendirmede, ikinci çeyrek için yüzde 17’lik bir küçülme öngörülmüştü. Açıklanan verilere göre, Fransa’nın Gayri Safi Yurt İçi Hasılası (GSYİH), yılın ilk çeyreğinde yüzde 5.9 oranında azaldı. Daha önce açıklanan tahminler, Ocak ila Mart arasındaki zaman diliminde GSYİH’in yüzde 5.3 küçüleceğini öngörmüştü.
EKONOMİ SERVİSİ