Tahir Elçi’nin katledilmesine ilişkin davanın 10’uncu duruşması görüldü. Mahkeme avukatların taleplerini reddederek duruşmayı 12 Haziran’a erteledi. Amed Barosu eski Başkanı Aktar, ‘Bu salonda hiçbirimizin adalet beklentisi yok’ diyerek katilin bulunması istendiğini vurguladı
Amed’in Sûr ilçesinde 28 Kasım 2015’te yaptığı “Bu kadim bölgede çatışma istemiyoruz” açıklamasının ardından katledilen Amed eski Baro Başkanı Tahir Elçi ile ilgili açılan davanın 10’uncu duruşması görüldü.
Davada polis memurları F. T., S. T. ve M. S., ‘bilinçli taksirle ölüme sebebiyet vermek’, firari sanık Uğur Yakışır ise ‘olası kastla ölüme sebebiyet verme’ suçundan yargılanıyor.
Sanık polisler SEGBİS ile duruşmaya katıldı. İddia makamı mütalaasını sunmadı, ek süre istedi.
Artı Gerçek’ten Rojhat Abi‘nin haberine göre; Amed Barosu Başkanı Nahit Eren, “Maddi gerçekleri ortaya çıkaracak gerekli araştırmalar yapılmadı. Geçen celse tüm taleplerimizi reddettiniz. Ara kararlarınızı da görmezden geldiniz. Sizden bir kez daha taleplerimizin kabul edilmesi yönünde talepte bulunuyoruz” dedi.
‘Hiçbir talebimizi dinlemediniz’
Mahkemenin olay yerinde keşif yapmamasını eleştiren Eren, “Bu karar ne kadar sağlıklı olur? Israrla üzerinde durduğumuz Mardin Kebapevi kamerasının bulunduğu yere gitmediniz. Bize göre fotofilm kayıtlarına müdahale edilmiştir. Kendi kararınızdan vazgeçtiniz. Keşif kararı vermiştiniz. Hiçbir talebimizi dinlemediniz. Biz bu cinayetin tüm yönleriyle aydınlatılmasını istiyoruz. Bütün şüpheleri gidermeniz lazım” diye konuştu.
Dönemin Başbakanı Ahmet Davutoğlu’nun dinlenmesi kararından vazgeçilmesine tepki gösteren Eren, bunun gerekçesinin izah edilmesi gerektiğini söyledi.
Bir suikast taksirle işlenmez
Yargılama sürecindeki eksiklere dikkat çeken Eren, “Bir suikast taksirle işlenmez. Maalesef soruşturma aşamasından farklı bir noktada değiliz. Bu dava dosyasını bekleyen milyonlarca insan var. Bu anlamda toplumun adalet konusunda tatmini için verdiğiniz ara kararlardan vazgeçmenizi istiyorum. Dosyanın iddia makamına tebliğ edilmesini istiyoruz” dedi.
Avukat Muhlis Oğurgün, “Bize verin, biz çözelim kamera kayıtlarını. Kazma yöntemi ile kayıtlarda silinme olup olmadığını ve geri kurtarılabilecek bir bölüm varsa öğreniriz. Heyetten bir kişi ve avukatlardan bir kişi görevlendirin ve biz çözelim” dedi.
Dosya cezasızlıkla sonuçlanmasın
Tahir Elçi’nin yeğeni avukat Berfin Elçi de “Tahir Elçi benim amcamdı. Siyasi cinayetlere kurban gidenlerin faillerini ortaya çıkarmak için mücadele etti. Biz de onun faillerinin ortaya çıkarılması için mücadele ediyoruz. Bu yargılama tamamen avukatların çalışmaları ve özverisi sayesinde bu noktaya geldi. Sürekli aynı yerdeyiz. Mahlemeden aynı özveriyi göremiyoruz. Bir paradoksa girmiş bulunmaktayız. Bu dosyayı cezasızlıkla sonuçlandırmamanızı talep ediyorum” diye konuştu.
Duruşma 12 Haziran’a ertelendi
Mahkeme avukatların taleplerini reddetti ve iddia makamına mütalaası sunması için son kez süre verdi. Duruşma 12 Haziran’a ertelendi.
Olay yerine gitmekten neden korkuyorsunuz?
Eski Amed Barosu Başkanı Mehmet Emin Aktar, “Sayın başkan siz niye olay yerine gitmekten korkuyorsunuz? Dönemin başsavcısı ile Sur Emniyet Müdürlüğüne gittik. Kısa bir süre görüşme yapacağını söyledi. Ve o sırada kayıtların silindiğini düşünüyoruz. O gün baro başkanımız katledildiği gibi biz delil topluyorduk. Savcı iki gün sonra olay yerine gideceğini söyledi. Cinayet mahalline gidilecek gün güvenlik endişesiyle gidilmedi. Orda bir cinayet işlenmişse orada bulunan silahlı herkes şüphelidir” dedi.
“Bu salonda hiçbirimizin adalet beklentisi yok” diyen Aktar, şöyle devam etti:
“Sadece Tahir Elçi’nin kim tarafından öldürüldüğünü açıklayın. Ceza vermeyecekseniz de vermeyin. 37 yıldır avukatım, sadece Tahir’i kimin öldürdüğünü bulun. Siz tek bir delil incelendiniz mi? Oysa tüm meslektaşlarım o kadar çalıştı ki. Tek talebim Tahir Elçi’nin faillerinin bulunmasıdır.”
AMED