Tahir Elçi cinayeti davasında incelenmesi için TÜBİTAK’a gönderilen harddisk imajları arızalı olduğu için yine açılmadı
Diyarbakır’ın Sur ilçesinde 28 Kasım 2015 tarihinde açıklama yaptığı sırada katledilen dönemin Diyarbakır Barosu Başkanı Tahir Elçi cinayetiyle ilgili açılan davada Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumu’na (TÜBİTAK) gönderilen harddisk imajları bozuk çıktı. Elçi cinayeti dosyasında en önemli delillerden birini oluşturan ve bozuk olması nedeniyle mahkemenin incelenmesi için TÜBİTAK’a gönderdiği PTT Balıkçılar Şubesi Müdürlüğü ile Mardinkapı Kebapevi kameralarına ait görüntüleri önceki celselerde TÜBİTAK’a göndermişti. TÜBİTAK’a gönderilen imajların, 12 Ocak’ta görülen dava duruşmasında boş olduğu ortaya çıkmıştı.
İkinci talep
Mahkeme, bunun üzerine kameraların imajının incelenmesi için ikinci defa TÜBİTAK’tan talepte bulundu. TÜBİTAK, TÜBİTAK BİLGEM’den, “İlgili yazı ile 2020/117 esas sayılı dava dosyasının yapılan duruşmasında verilen ara karar gereğince; Adli Tıp Kurumu Adli Bilişim İhtisas Dairesi Kriptoloji ve Elektronik Cihazlar İncelemesi Şubesi Müdürlüğünün 31.07.2018 tarihli raporunda 6.2, 6.4 ve 6.10’da yer alan PTT Balıkçılar ve Mardin Kapı Kebapevi kamera kayıt cihazlarına ait birebir kopyalarının içerisinde olduğu değerlendirilen TOSHİBA marka 23DEEPVGS TZ6 seri numaralı hard diskin yapılan incelemeler ve araştırmalar kapsamında ele alınması istenmiştir. İlgili yazımız ve ekinde belirtilen materyal TÜBİTAK BİLGEM’e iletilmiş olup, söz konusu talebinize ilişkin ilgili merkezimizin cevabi yazısı ekte sunulmuştur” talebinde bulundu.
Bozuk çıktı
TÜBİTAK, gönderilen kamera imajlarını açamadı. TÜBİTAK BİLGEM, söz konusu tutanak altına alarak, tutanakta şu ifadelere yer verdi: “İlgi talep kapsamında merkezimize (TÜBİTAK-BİLGEM) gönderilen Toshiba marka 23DEEPVGS TZ6 seri numaralı 3TB kapasiteli hard diskin yapılan kontrolünde, mekanik olarak arızalı olduğu ve içeriğine erişilemediği tespit edilmiştir. Talep kapsamında teslimata müteakip merkezimizce gerçekleştirilen delil torbası açma videosu ve söz konusu hard diskin arızalı olduğuna dair tespit videosu ek ile sunulmuştur. Ek ile belirtilen CD’nin ilgili mahkemesine tarafınızca iletilmesi talep edilmektedir.”
Olay yerini doğrudan gören 4 No’lu kamera!
Konuya dair konuşan Diyarbakır Barosu Yönetim Kurulu üyesi ve dava avukatlarından Mahsun Batı, orjinallerin değil imajların incelendiğini aktardı. Batı, “ATK görüntülerin orijinallerini değil, imajlarını inceledi. Hata bu imajlarda, imaj alınırken hata oluşmuş. Bu ikinci defa oluyor. Kameraların asılları duruyor. Bizim için önemli olan Mardinkapı Kebapevi’nn 4 No’lu kamerasıdır. Mardinkapı Kebapevi’nin 3 kamerasının görüntüsü açılıyor. Ancak olay yerine gönderen 4 No’lu kameranın kayıt almadığı söyleniyor. Daha önce Adli Tıp Kurumu’na gönderilen kamera imajlarında 4 No’lu kameranın görüntü almadığı söyledi. Bu kameraya bir müdahale var mı yok mu bu konu bir netlik kazanmadı. Bu da yapılacak incelemeler sonucu belli olacak. ATK bu konuda inceleme yaptı ve görüntü kaydı yapmadığına dair rapor düzenledi. Biz de dışardan aldığımız teknik destekle bu 4 No’lu kameranın görüntü alıp almadığını inceliyoruz. Bu konuda henüz biz de bir bulguya ulaşmadık. Çalışmalarımız devam ediyor. ATK 4 No’lu kameranın görüntü almadığını söylüyor bu inandırıcı değildir. Mardinkapı Kebapevi’nin 3 kamerası görüntü alıyor, ama olay yerini doğrudan gören 4 No’lu kameranın görüntü kaydı yapmadığı söyleniyor. Bu inandırıcı olmadığı gibi tesadüf de olduğunu düşünmüyoruz. Bizim için önemli olan 4 No’lu kameradır, bunun cinayetin aydınlanmasında doğrudan etkisi olacak” şeklinde konuştu.
DİYARBAKIR