Tahir Elçi’nin öldürülmesine ilişkin açılan davanın ilk duruşması 5 yıl sonra başladı. Sanık polisler duruşmaya SEGBİS ile katıldı. Elçi’nin avukatlarının reddi hakim talebi sonrası mahkeme dosyayı üst mahkemeye göndererek duruşmayı erteledi
Diyarbakır’da sokağa çıkma yasaklarının olduğu 28 Kasım 2015’te Sur ilçesindeki Dört Ayaklı Minare önünde işlenen Diyarbakır Barosu Başkanı Tahir Elçi cinayetine ilişkin yargılanan 3’ü polis 4 sanığın Diyarbakır 10’uncu Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülen ilk duruşması başladı.
Tutuksuz yargılanan sanık polisler F.T., S.T. ile M.S.’nin “bilinçli taksirle ölüme sebebiyet vermek”ten 3 yıldan 9 yıla kadar hapsi isteniyor. Diğer firari sanık Uğur Yakışır hakkında ise hem Elçi hem de aynı gün öldürülen polisler Cengiz Erdur ve Ahmet Çiftaslan cinayetleri suçlamasıyla üç kez ağırlaştırılmış müebbet ve 45 yıla kadar hapis cezası talep ediliyor. Sanık polisler Mahkemeye SEGBİS yöntemi ile bulundukları şehirlerden katılıyor. Hakim polislere duruşmaya katılmak istiyor musunuz diye sordu polisler SEGBİS ile katılma yönünde beyan verdi.
Elçi’nin avukatları sanıkları duruşma salonuna getirilmesini talep etti
Duruşmada “örgüt üyesi” olduğu iddia edilen sanık Uğur Yakışır hakkında yakalama kararı olduğu belirtildi.
Avukatların Elçi davasına katılma taleplerine karşılık mahkeme başkanı, sanıkların sorgularının ardından talepleri değerlendireceğini söyledi. Avukat Fikret İlkiz ise çapraz sorgu yapabilmeleri ve usul gereği önce katılma talepleri hakkında karar verilmesi gerektiğini ifade etti.
Elçi Ailesi avukatları, yargılamanın etkin bir şekilde yapılabilmesi için suçun vasfı, davanın önemi, cezasızlıkla mücadele gereği bir duruşma tarihinin belirlenmesini ve sanıkların duruşmada hazır bulundurulmalarını talep etti.
Mahkeme başkanı sanıklardan SEGBİS ile duruşmaya katılma konusundaki görüşlerini sorması üzerine, sanıklar bulundukları şehirlerden SEGBİS ile duruşmaya katılmak istediklerini söyledi.
Mahkeme heyeti, avukatların katılma ve sanıkların duruşmada hazır edilmesi taleplerini reddetti.
Heyet Salonu terk etti
Elçi ailesinin avukatları Mahkemeye “bir baro başkanının öldürüldüğü bu dosyayı Mahkemeniz özensiz olarak ele alıyor” şeklinde itiraz ve beyanlarda bulundu. Mahkeme açıklama yapmaksızın müzakere etmek üzere duruşma salonundan ayrıldı. Sonrasında mahkemeye 14:00’a kadar ara verildi.
Aranın ardından yeniden devam eden duruşmada gerginlik yaşandı. Avukatlar reddi hakim talebinde bulundu. Mahkeme heyeti müşteki vekillerinin mahkeme salonundan polis zoruyla çıkarılmasına dair ara karar verdi. Ancak avukatların itirazı üzerine Mahkemece yargılamaya devam edildi.
Mahkeme 3 Mart’a ertelendi
Mahkeme, reddi hakim talebi konusunda karar verilmek üzere dosyayı üst mahkemeye gönderdi, duruşma 3 Mart’a ertelendi.
Ne olmuştu?
Diyarbakır Barosu Başkanı Tahir Elçi, Diyarbakır’da sokağa çıkma yasaklarının olduğu 28 Kasım 2015’te Sur ilçesinin ve Dört Ayaklı Minare’nin çatışmalardan gördüğü tahribata karşı yaptığı açıklama ardından öldürüldü. Elçi cinayetinin olay yeri incelmesi 4 ay sonra, 17 Mart 2016’da yapıldı. Daha önce tespit edilen 83 delilden sadece 43’ü toplandı. En önemli delilerden sayılan Elçi’yi öldüren mermi çekirdeği bulunmadı. Elçi’nin vurulma anının da olduğu polis kamerası görüntülerinde 13 saniyelik, aynı sokakta bulunan PTT Şubesi’ne ait 5 no’lu güvenlik kamerası kayıtlarında ise 17 dakikalık görüntü kesintisi olduğu ortaya çıktı. Başka bir işyerine ait dört kameradan üçü çalışırken, cinayet mahallini gören dördüncü kameranın ise çalışmadığı öne sürüldü. Soruşturmanın başında Elçi’ye doğru ateş ettikleri kamera görüntülerine yansıyan 4 polis “tanık” olarak dinlendi.
Diyarbakır Barosu’nun gazetecilerin çektiği olay yerine ait görüntüleri Londra Üniversitesi Adli Mimarlık Bölümü Forensic Architecture’a gönderdi. Üniversite hazırladığı raporda, fail olarak tespit ettiği 3 polisten birine ‘kesin fail’ olarak işaret etti. Ancak savcılık bu raporu dikkate almayarak ATK’den rapor istese de ATK rapor hazırlamadı.
Bir çok toplanmamış delile rağmen 4 buçuk yıl sonra soruşturma tamamlandı. Diyarbakır 10’uncu Ağır Ceza Mahkemesi’nce kabul edilen iddianameyle tutuksuz yargılanan sanık polisler F.T., S.T. ile M.S.’nin ‘bilinçli taksirle ölüme sebebiyet vermekten’ 3 yıldan 9 yıla kadar hapsi isteniyor. Diğer PKK’li firari sanık Uğur Yakışır hakkında ise hem Elçi hem de aynı gün öldürülen polisler Cengiz Erdur ve Ahmet Çiftaslan cinayetleri suçlamasıyla üç kez ağırlaştırılmış müebbet ve 45 yıla kadar hapis cezası talep ediliyor. Ayrıca sanık Yakışır hakkında 15 Eylülde hazırlandığı ve dava dosyasına konulduğu ortaya çıkan yeni iddianameyle de “devletin birliğini bozmak” ve “Kasten öldürmek” suçlarından cezalandırılması isteniyor.
İddianamede, “İ61BR10KM55TM46Z” kod isimli gizli tanığın, “Bu örgüt mensubunu Haki Xızginas kod olarak biliyorum. Bu örgüt mensubu Tahir Elçi’yi öldüren, 2 polis memurunu şehit eden şahıstır” beyanlarıyla Yakışır’ın Elçi’yi vurduğu iddiası yer alıyor.
HABER MERKEZİ