Dersim’de köprüye Ana Fatma ile birlikte kendi adını veren Vali Tuncay Sonel’e tepki devam ediyor. ‘Kutsallarımıza ayak basmayız, bastırmayız’ diyen siyasi parti ve kurum temsilcileri, tabelanın kaldırılmasını istedi
Dersim kent merkezi ile Ovacık ilçesi arasında yer alan Munzur Vadisi’nde yer alan Babaocağı Köyü’ne yapılan bir köprüye, kentin kutsallarından ve ziyaretgahlarından biri olan Ana Fatma ile birlikte kendi adını veren Vali Tuncay Sonel’e dönük tepkiler büyüyor. Bu durumun halkta tepkilere yol açıp, protestolara dönüştüğü kentteki bazı siyasi parti ve sivil toplum örgütü temsilcileri, bu yanlıştan bir an önce dönülüp, köprüye asılan “Ana Fatma Vali Tuncay Sonel Köprüsü” tabelasının kaldırılması beklentisinde
Saygı duyulmalı
HDP İl Eşbaşkanı Hıdır Çiçek, Dersim’de ilk defa bir evliyanın isminin köprüye verildiğini şahit olduklarını dile getirdi. Bütün inançların istenildiği gibi yaşanılması gerektiğini söyleyen Çiçek, “Herkes inancı ile yaşamalı. Alevi inancında kutsal olarak gördüğümüz yerlerin asla üstüne basılmaz. O mekânların dışında gezeriz, ayak basmayız, kutsallık atfederiz. Bu nedenle geçiş güzergahı olan ve ayak basılan bir köprüye kutsalımızın isminin verilmesi doğru değildir” dedi. “Vali bizim hassasiyetlerimize ve inancımıza saygı göstermek zorundadır” diyen Çiçek, yine bir yere isim verilmeden önce yerel yönetimlere ve halkla sorulması gerektiğini kaydetti.
Kabul edilemez
Ana Fatma’nın Dersim halkının kutsalı olduğunu vurgulayan Sosyalist Meclisleri Federasyonu (SMF) Yöneticisi Mustafa Aytaç de, bu ismin köprüye veya herhangi bir yere verilmesini doğru bulmadıklarını ifade etti. Aytaç, “Atalarımızın inandığı, gelip çerağ yakıp, dua ettiği Ana Fatma isminin devlet yöneticisi ya da bir siyasetçi ismi ile anılmasını kabul etmiyoruz” diyerek, asılan tabelası derhal kaldırılmasını istedi.
Alevi inancına yönelik bir densizlik
EMEP İl Yöneticisi Hıdır Demir ise, köprünün ismi kadar yapılış biçimine de karşı olduklarını kaydetti. Köprü yapılırken ekolojik tahribat yaratıldığını söyleyen Demir, “Ana Fatma isminin getirilip Vali’nin isminin yanına yazılarak bir köprüye verilmesi Alevi inancına yönelik bir densizlik, bilgisizliktir. Öncelikle inanç kurumları ve yereldeki kurumlarının görüşleri alınması gerekirdi. Yapılan devlet mantığının bir ürünüdür. Yapılan saygısızlıktır” dedi. Çevreye, topluma ve kültüre uygun çalışmaların yapılması gerektiğini söyleyen Munzur Çevre Derneği Temsilcisi Enver Devletli de, bu yanlıştan bir an önce dönülüp, köprüye halkın inancı, kültürü ve tarihine uygun bir ismin verilmesi gerektiğini vurguladı. Öte yandan Vali Munzur Çevre Düzenlemesi projesi içinde yaptığı parkada kendi adını verdiği ortaya çıktı.
DERSİM