Ankara’da MEB önünde ‘taban maaş’ hakkı için eylem yapan öğretmenler Bakan Yusuf Tekin’i istifaya çağırdı. Polis, Meclis’e yürümek isteyen kitleye sert müdahalede bulunurken, öğretmenlerin kararlı duruşu sonucu polis barikatı aşıldı
Özel Sektör Öğretmenleri Sendikası’nın çağrısıyla öğretmenler bir kere daha taban maaş talebiyle Ankara’da eylem yaptı.
Kamuda çalışan denklerinden daha az maaş verilmesini engelleyecek kanuni düzenleme talebiyle yurdun dört bir yanından Ankara’ya gelen öğretmenler, Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin’i istifaya çağırdı.
Öğretmen Sendikası Ankara Temsilciliği önünde buluşan öğretmenler, sloganlarla Milli Eğitim Bakanlığı önüne yürüdü. Öğretmenlere Eğitim Sen başta olmak üzere sendika ve demokratik kitle örgütleri temsilcileri de destek verdi.
Polis barikatı aşıldı
Taban maaş düzenlemesi çıkana kadar Meclis önünde olacaklarını söyleyen öğretmenler yürümeye başlayınca polis barikatıyla karşılaştı.
Öğretmen Sendikası Genel Başkanı Eren Edebali, barikat önünde yaptığı konuşmada demokratik haklarını kullanarak Meclis’e gitmek istediklerini, konunun muhataplarına seslenmek istediklerini söyledi. Edebali, Öğretmenlik Meslek Kanunu’ndaki değişikliğin gizli saklı yapıldığını, kanunun patronları kolladığını ancak özel sektörde çalışan yüz binlerce öğretmene özlük haklarını vermediğini söyledi. Edebali barikatın açılmasını istedi.
Polis müdahalesi sırasında burnundan yaralanan öğretmen Muhammed Şahin, “Öğretmenler, taban maaş hakları için burada. Yasa dışı bir işlem yapmıyoruz. Hakkımızı, legal yöntemlerle istiyoruz ama yapılan müdahale orantısız. Karşımızdakiler de bu ülkenin vatandaşı. Tek isteğimiz taban maaş. Müdahale edenlerin de bizden yana olması lazım, yarın onların çocuklarını da biz eğiteceğiz.” diye konuştu.
Sendikanın Genel Sekreteri Hüseyin Aksoy ise polis müdahalesinin ardından şu açıklamaları yaptı:
“Öğretmene verilen değer kamuda ya da özelde fark etmeksizin öğretmenler asgari ücretle çalıştırılamaz diyemediği müddetçe biz bu mücadeleyi vereceğiz. Ne gözaltından ne tutuklamadan ne patronlardan korkuyoruz ne geri adım atıyoruz. Bu ülkede eğer öğretmene değer gösteriyoruz diyorlarsa özel eğitim kurumlarında öğretmenler asgari ücretlerle çalıştırılamaz diyecekler. Bunu güvence altına alacaklar. Bunu yapmayanlar açık bir şekilde patronların yanında yer alıyor demektir. Patronlar tarafından yönetiliyor demektir. Çünkü bizim Yusuf Tekin kendisi de nisan ayında bu taban maaş uygulaması 3 formül şeklinde geçecek dedi. Bunu siz istiyorsunuz diye değil biz zaten yapacağız dediler. Biz vicdanlı insanlarız dediler. Adaleti savunuruz dediler, adalet işte burada. Vicdan onlar içinde bir öğretmenin patronların karşısında ezilmesi demektir. Bakın biz TBMM’ye sesleniyoruz, AKP’ye, Saadet Partisi’ne, MHP’ye, YRP’ye, DEM Parti’ye, CHP’ye sesleniyoruz, tüm partilere sesleniyoruz. Her şey sizin Öğretmenlik Meslek Kanunu komisyona geldiğinde alacağınız bir doğru tavra bakıyor.”
Öğretmenlerin kararlı duruşu sonucu polis barikatı kaldırıldı ve öğretmenler Meclis önüne yürüdü. Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin’i istifaya davet eden öğretmenler, “Patronların Bakanı Yusuf Tekin istifa”, “Öğretmenler birlikte, birlikte güçlü” “Sözünü tutmayan Bakan Tekin istifa” sloganları attı.
Ne olmuştu?
Özel Sektör Öğretmenleri Sendikası’nın (Öğretmen Sendikası) çağrısıyla 29 Ocak’ta Meclis önüne giden öğretmenler Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin’i adım atmaya zorlamış ve taban maaşı da içeren bir yasal düzenlemenin nisan ayında Meclis’e sunulacağı sözünü almıştı.
Ancak Tekin, daha sonra katıldığı bir televizyon programında bu konuya dair sorulan soruya “Öyle bir şey gündemimizde yok… Bizim öyle bir yetkimiz de yok zaten” diye cevap vermişti.
Öğretmen Sendikası Genel Başkanı Eren Edebali, Yusuf Tekin’in cevabının kendilerini hiçe saydığını belirterek “Biz bu hakkı ne ona ne de diğerlerine yedirmeyeceğiz. Bu talep bu alanda çalışan on binlerce öğretmenin talebi. Yusuf Tekin istifa etmelidir. Mücadele programımızı yakın zamanda açıklayacağız” dedi.
Taban maaş nedir?
Özel okulların sayısı daha azken, öğretmenlerin kamu güvencesini bırakıp gelebilmesi için kamuda aldığından daha yüksek maaşlar teklif ediliyordu. Bunu garantiye almak için de Özel Eğitim Kurumları Kanunu’na çalışan öğretmenlerin kamudaki denklerinden daha az maaş almayacağını ifade eden bir madde eklendi. Bugünlerde gündeme gelen “taban maaş” bu maddeyi ifade ediyor.
Ancak 2014 yılında özel okul oranı artınca özel okul patronlarının da baskısıyla Özel Eğitim Kurumları Kanunu’ndaki bu madde kaldırıldı. Özel okullarda, dershanelerde ve kurslarda çalışan öğretmenlerin maaşlarındaki dramatik düşüş için bir dönüm noktası oldu.
Sayıları yüz binlerle ifade edilen özel sektörde çalışan öğretmenler bu tarihten sonra hızlı bir düşüş yaşadı. Özellikle dershane ve kurslarda asgari ücretin bile altında binlerce öğretmen çalışıyor.
Öğretmen atamalarının yapılmaması bu alandaki yedek işgücü ordusunu büyütüp özel okul patronlarının elini rahatlatıyor. Bu zamana kadar mevcut sendika ya da sınıf örgütleri tarafından örgütlenmemiş olan öğretmenler ise işsizlik korkusunun da eklenmesiyle bu şartları kabul etmek durumunda kalıyor.
2021 yılında kurulan Özel Sektör Öğretmenleri Sendikası (Öğretmen Sendikası), taban maaş düzenlemesinin yeniden getirilmesi talebiyle sınıf mücadelesine atıldı. Özel sektörde çalışan öğretmenlerin tatil haklarını ihlal eden kurumları teşhir eden baskınlarıyla gündeme gelen sendika, öğretmenler arasında da hızla yaygınlaştı.
Kaynak: Sendika.Org