‘Dünyanın kendisi kötü bir düştür’ diyerek kendi yaşamına isteğiyle son vermiş şair Sylvia Plath’ın bugün doğum günü: ‘Küllerin arasından doğrulurum kızıl saçlarımla ve çıtır çıtır adam yerim’
Sylvia Plath, ABD’nin Boston kentinde 27 Ekim 1932 yılında dünyaya geldi. Alman bir baba ve Amerikan bir annenin kızı olarak doğan Plath, babasını 8 yaşındayken kaybetti. Şiirle de ilk o zamanlar tanıştı. Babasının yokluğunu yaşamı boyunca hissetti. Hayatı boyunca intiharın yıkısında gezen Plath, ilk deneyimini 1953 yılı Ağustosu’nda annesinin uyku ilaçlarını içerek gerçekleştirdi.
“Daha şimdiden yüzyılların ağırlığının beni boğduğunu duyumsuyorum. Ben şimdiyim göçüp gideceğimi de biliyorum ama doruktaki o an o parıltı gelip geçiyor sürekli bir bataklık kumu ama ben ölmek istemiyorum.” Temmuz 1950
İlk feminist roman Plath’ın otobiyografik özellikler taşıyan ilk romanı ‘Sırça Fanus’ Amerikan edebiyatının ilk feminist romanı sayıldı. Sylvia, her alanda etkili olan kadın-erkek eşitsizliğine ve cinselliğin sadece erkekler tarafından özgürce yaşanabileceği algısına hep tepki duydu.
“Kelebekleri kovalamayı kes ve eve dönüp asıl sorumluluklarını üstlen.” Günlükler
Evlilik ve erkek egosu
Plath, 16 Haziran 1956’da Londra’da kendisi gibi şair olan Ted Hugles’le evlendi. 1960-62 arası ise iki çocuğunu dünyaya getirdi.1962’de Plath, Hughes’ın kendisini aldattığını öğrenip kendini daha kızgın ve güçlü şiirlerle ifade etti.
“Bir fırtına kuşunu sevmeliydim senin yerine bahar gelince gökyüzünü basarlar hiç değilse”
Sonsuzluğa kanat çırpış
“Her on senede bir denerdi, üçüncüsünde becerdi.” Sırça Fanus romanında kendini ‘ölü bir kelebek’ olarak tanımlayan Plath, üzerine ne zaman kapaklanacağını bilmediği o fanusun gölgesi altında yaşadı. Yaşadığı hayat, ruhunda duyumsadığı sonu gelmez uçurum ve eşinin başka kadınlarla olan ilişkileri Plath’ı yaşamının sonuna doğru sürükledi.
11 Şubat 1963’te son kanat çırpışlarıyla kendi iradesiyle hayatına son vererek bu dünyayı terk etti. Sylvia Plath kağıtları, Indiana Üniversitesi, Bloomington’daki Lilly Kütüphanesi’nde ve Massam Northampton’daki Smith College’da yer almaktadır.
KÜLTÜR SERVİSİ