Mêrdîn’in Midyat ilçesinde İzbırak köyünde yaşarken küçük yaşta ailesiyle Almanya’ya göç etmek zorunda kalan Süryani Rahibe Hatune Doğan, 35 yıl sonra köyüne döndü.
Mêrdîn’in Midyat ilçesinde İzbırak köyünde yaşarken küçük yaşta ailesiyle Almanya’ya göç etmek zorunda kalan Süryani Rahibe Hatune Doğan, 35 yıl sonra köyüne döndü. Dünyanın birçok ülkesindeki yoksullara yardım eli uzatan Doğan, bir yandan da köyünde yeni bir hayat kurmaya çalışıyor.
Göçe mecbur bırakılmak
Köylülerle yaşadıkları sorunlar ve dönemin siyasi atmosferi, önce Doğan ailesini, ardından da köyde yaşayan tüm Süryanileri göçe mecbur bırakmış. Hayat hikayesini VOA Türkçe’ye anlatan Doğan, ailesinin komşularıyla yaşadıkları kavga sonrasında bir haftada, bütün mal varlıklarını satarak köyü terk etmek zorunda kaldığını söyledi. Önce İstanbul ardından Almanya. Almanya’da okula devam eden Doğan, manastıra giderek dini eğitim almaya başlamış. 5 dalda eğitim aldığını söyleyen Doğan, son olarak tıp fakültesini yarım bırakmış. Bu sırada manastırda rahibe unvanı almış.
Köyünü unutmadı
Doğan, İncil’de geçen bir ayetten yola çıkarak hayır işleri yapmaya başlamış. Çin’den Amerika’ya, dünyanın dört bir yanındaki yardıma muhtaç insanlara el uzatan Doğan, yıllar geçse de köyünü unutmadı. Bir gün ani bir kararla, kız kardeşini alarak köye döndü. Ancak hayal kırıklığına uğradı. Evleri yıkılmış, bağ ve bahçeleri yok olmuştu. Bunun üzerine Almanya’nın yolunu tuttu. Ancak Doğan pes etmedi. 2017’de bölgede durum normalleşince bir kez daha köye döndü. Önce bir ev inşa etti. İnşaat tamamlanana kadar Almanya’da kalmaya devam etti. Ardından babadan kalma bağları, tarlaları elden geçirdi. Yeniden tarımla uğraşmaya başladı. 50 yıllık hayatında 10’u aşkın dil öğrenen, 22 kitap yazan Doğan, kendi adına kurduğu vakıf aracılığıyla yardım çalışmalarına devam ediyor. Doğan, dünyanın dört yanını gezse de köyünde ölmek istiyor. Doğan, buruk da olsa evine dönmenin sevincini yaşıyor. Tek dileği, bir daha gitmemek.
‘Mülk edinme sorunu çözülmeli’
Türkiye’de yaklaşık 50 bin Süryani’nin yaşadığı tahmin ediliyor. 1990’lı yıllarda yoğun olarak Avrupa’ya göç eden Süryanilerden bazıları geri dönmeye başladı. Süryani Dernekler Federasyonu (SÜDEF) Başkanı Evgil Türker, VOA Türkçe’ye yaptığı açıklamada, son yıllarda binlerce Süryani’nin Midyat’ı gezmeye geldiğini, birçok kişinin de mülk aldığını söyledi. Türker, yabancıların bazı kentlerde mülk almasının kanunen yasak olduğuna dikkat çekerek mülk edinme sorununun çözülmesi halinde daha fazla Süryani’nin döneceğini belirtti.
MÊRDÎN