Afrika programı araştırmacısı Will Brown ‘Suriyeli savaşçılar Türkiye’nin emriyle Nijer’de’ açıklaması yaptı
Almanya resmi ajanslarından DW’nin haberine göre Türkiye Dışişleri Dışişleri Bakanı Hakan Fidan ve beraberindeki bakanların bir yıl önce askeri darbenin olduğu Nijer’e yaptığı ziyarete dikkat çekti.
Muhammed Kafadar imzalı haberde “Ankara’dan Nijer’e gerçekleştirilen ziyaret Suriyeli paralı asker iddialarını gündeme taşıdı. Peki SADAT adına Nijer’de bulunduğu öne sürülen Suriyeli paralı askerler ne yapıyor?” diye soruldu.
Haberde şunlara dikkat çekildi: “Ziyaret, Suriyeli paralı askerlerin Türkiye üzerinden Nijer’e taşındığı iddialarının tartışıldığı bir dönemde gerçekleşti. Fransız haber ajansı AFP’nin Mayıs ayında servis ettiği habere göre “daha çok para kazanmak isteyen” Suriyeliler Ağustos 2023’te, yani darbenin hemen ardından Nijer’e getirilmeye başlandı. Haberde bu kişilerin aylık 1500 dolar ücret aldığı, yaralananlara 30 bin dolar, ölenlerin ailelerine ise 60 bin dolar tazminat taahhüt edildiği anlatılıyor.”
Bahçeli’ye makamında ziyaret
Sultan Murat Tümeni’nden paramiliterlerin taşındığı kaydedilirken şu ifadeler kullanıldı:
“Suriyeli savaşçıların faaliyetlerine dair raporların çoğu Suriye İnsan Hakları Gözlemevi (SOHR) kaynaklı. Suriye’de yaygın bir iletişim ağına sahip İngiltere merkezli örgüt, şu ana kadar bin 100 Suriyelinin Nijer’e taşındığını teyit ettiklerini söylüyor. SOHR’a göre Nijer’e eski adı Özgür Suriye Ordusu olan Suriye Milli Ordusu (SMO) içindeki Sultan Murat Tümeni’nden savaşçılar gitti. Bu birliğin komutanı Fehim Ertuğrul İsa, MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli’yi makamında ziyaret ettiği sırada çekilmiş bir fotoğrafı 31 Aralık 2023 günü sosyal medya platformu X’te “Allah sizi başımızdan eksik etmesin” notuyla paylaşmıştı.”
Avrupa Dış İlişkiler Konseyi (ECFR) Afrika programı araştırmacısı Will Brown, DW Türkçe’ye verdiği demeçte “Sayıları bazı medya organlarında yer aldığı kadar yüksek değil ama Suriyeli savaşçılar Türkiye’nin emriyle Nijer’de” dedi.
DW Türkçe’nin sorularını yanıtlayan Washington merkezli Afrika Stratejik Çalışmalar Merkezi yöneticilerinden Dr. Joseph Siegle de savaşçıların SADAT adına ülkede bulunduklarına dikkat çekti, özellikle madenler gibi ekonomik açıdan kritik önemdeki alanları korumakla görevli olduklarını anlattı. Nijer’deki Rus paralı askerlerin de olduğu kaydedildi. Dr. Siegle, “Wagner’in önceliği rejimi, SADAT’ınki ise daha çok ekonomik yapıları korumak” diyor. İki grup arasında rekabet olmadığını kaydeden Siegle ancak bunun kolayca değişebileceğinin de altını çiziyor: “Libya ve Suriye’de Türkiye ve Rusya destekli güçlerin birbirlerine karşı savaştığını biliyoruz.” SADAT daha önce saklamadan Libya’dan fotoğraflar yayınlıyordu. BBC de cihadistlerin Suriye’den Dağlık Karabağ’a taşınmasını gidenlerle konuşarak haberleştirmişti.
İSTANBUL