Arapça basının son bir haftada dikkat çektiği konularından biri Suriye’de uyuşturucunun yaygınlaşması ve Libya’da ‘iki başbakan’ krizi oldu
Arapça son hafta içinde Suriye’nin güneyinde uyuşturucu kullanımının arttığını ve yerel yetkililerin bu durumun önüne geçemediğini gündeme taşıdı.
Suriye’de 15 Mart 2011’den bu yana yaşanan iç savaş durmadı. Savaşın 11. yıldönümü yaklaşırken uyuşturucu kullanımının da yaygınlaştığı kaydedildi.
Suriye gündemini işleyen Şarkul Avsat gazetesi şunları kaydetti: “Suriye’nin güneyinde uyuşturucu tacirlerinin sayısı gittikçe artıyor ve yerel iktidar bunu engelleyemiyor. Dahası bu bölgelerde uyuşturucu ticareti normal bir şey gibi karşılanıyor. Çoğunlukla Suriye’nin güneyindeki ilçe ve beldelerinde uyuşturucu dağıtılıyor. Dera ve Süveyda’da uyuşturucu kullanımı yaygınlaşmış durumda. Bu bölgeler yavaş yavaş her türlü uyuşturucu dağıtımının yapıldığı yerlere dönüşüyor ve diğer ülkelere geçişi için transit bölge haline geldi. Deralı aktivist Muhemed El-Ebdullah savaş kalıntılarının çok olduğunu söyledi. Suriye’nin güneyinin coğrafik özellikleri ve İsrail-Ürdün sınırına yakın olmasından dolayı burası uyuşturucu tacirleri, bölgesel ve uluslararası siyasi fırsatçıların hedefi haline geldi. 10 yıldan fazla devam eden savaş sonucunda bölgedeki gençler şiddet, işsizlik, yoksulluk ile karşı karşıya kaldı. Uyuşturucu tacirleri de bölgedeki güvenlik kargaşasından ve stratejik durumundan faydalanıyor.”
Libya’daki hükümet krizi
Libya’da Abdulhamid Dibeybe’nin görevden alınması, Fethi Başağa’nın yerine getirilmesi, bunun bazı kesimlerce kabul edilmemesi ile yaşanan hükümet kirizine ilişkin El Arap gazetesi şunları yazdı: “Fethi Başağa hükümeti, Abdulhamid Dibeybe’nin yaptıklarını görmezden geliyor. Bu nedenle Dibeybe yeni hükümetin göreve başlamasını engellemek için yeni hükümetin 2 bakanını tutukladı ve hava ulaşımını durdurarak, Batı hükümetinin temsilcilerinin Tobruk’a gelip yemin etmelerini engellemeye çalıştı. Yemin eden Başağa Trablus iktidarını yasayla ele geçirmek için tüm seçenekleri değerlendireceğini ve gerekli önlemleri alacağını belirtti. Başağa ayrıca, Dibeybe’nin girişimlerini ve silahlı bir grubun bazı bakanlara dönük saldırısını kınadı. Libya’da şu anda iki başbakan var. Şimdiye kadar uluslararası toplumun pozisyonu belirsiz. Araştırmacılar iki hükümetin varlığının siyasi parçalanmaya işaret ettiğini belirtiyor ve işaretlerin arttığını söylüyor.”
ŞAM