Türkiye’nin kontrolündeki bölgelerde yaşayanların göç ettirilmesinden sonra Türkmen Konseyi, karargâhını Kuzey Suriye’ye taşırken, Cumhurbaşkanı Yardımcısı Oktay, ‘güvenli bölge modeli planlanıyoruz’ dedi
Türkiye’nin Kuzey ve Doğu Suriye’de kontrol ettiği alanlarda sürdürdüğü demografik değişim politikası bağlamında, Suriye Milli Ordusu’nun (ÖSO) bir parçası olan Suriye Türkmen Konseyi, merkezini Suriye topraklarına devretme kararının ardından Al-Rai (Çobanbey) şehrinde yeni bir karargah kurdu. 31 Aralık 2019 Salı günü, konsey, Facebook sayfasında, şehir merkezi ile Al-Rai arasındaki yolda kuracağı yeni merkezinin proje fotoğraflarını yayınladı.
30 Mart 2013’te, Ankara’da Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın nezaretinde kurulan Suriye Türkmen Konseyi, asıl amaç olarak Türkmenlerin Suriye toprağında yayılmasını hedefliyor. ÖSO güçleri, özellikle Kürtlerin yerinden edildiği Serêkaniyê ve Girê Spî’ye uzun süredir başka yerlerden Arap ve Türkmen nüfusu taşıyor.
Oktay: Yeni modelimiz var
Öte yandan Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay’ın, güvenli bölgede bu yıl örnek model olarak ifade edilebilecek bir yerin inşasının planlandığı yolunda açıklamaları, yeni nüfus değişikliklerinin sinyali olarak yorumlandı. Oktay, “Suriye’de güvenli bir bölge oluşturmayla hem içerideki Suriyelilerin yaşayabileceği bir alan hem de Türkiye’deki Suriyelilerin gönüllü olarak geri dönebilecekleri bir alan sağlamaya çalışıyoruz” dedi. Türkiye’nin artan sayı nedeniyle göç edenleri sınırları içinde karşılama imkanı bulunmadığını dile getiren Oktay, Suriyelileri sınırın ötesinde karşıladıklarını ve buna devam edeceklerini ifade etti.
Sınır İhvan’a mı teslim edilecek?
Bu arada, Kuzey ve Doğu Suriye saldırıları ve İdlib’deki son durum üzerine Esad rejimiyle görüşmeler yapan Türkiye’nin, sınırı hattının tamamını İhvancı güçlere teslim etmenin pazarlığını yürüttüğü öne sürülüyor. Siyasi analizlere göre, Suriye rejimi ile İhvan hareketini (Müslüman Kardeşler) aynı masaya oturtmak isteyen Türkiye, Rusya ile İdlib’te bulunan bazı grupları Libya’ya taşıma konusunda anlaşarak, Suriye sınırı boyunca da bölgeyi İhvancı hareketlere teslim etmek arayışında. Kürtlerle masaya oturmak yerine yıllarca düşman olarak görülen Suriye rejimiyle resmi görüşmelere varacak düzeyde ilişkiler kuran Türkiye, bugüne kadar sonuç almış değil. Hayata geçirmek istediği politikalarda uluslararası anlamda destek görmeyen Türkiye, Rusya ve NATO arasındaki çelişkilerden de yararlanmak için de kimi hamleler yapıyor.
Herkes Suriye’den pay almak istiyor
Kongreya Star Koordinasyonu Efrîn üyesi Hediye Yûsif, Suriye’nin hassas bir süreçten geçtiğinin altını çizerek, hegemonik güçlerin Suriye’den pay kapma derdinde olduğunu vurguladı. Kuzey ve Doğu Suriye ve Ortadoğu’daki son gelişmeleri değerlendiren Yûsif, Türkiye’nin planlarına da dikkat çekerek şunları belirtti: “Türkiye mültecileri uluslararası güçlere karşı koz olarak kullanmaya devam ediyor. Mülteciler adı altında kişisel çıkarlarını da bir yandan koruyor. Türkiye çetelerin korunması için NATO’yu bile tehdit etti. Demokratik Ulus projesinin boşa düşmesi için siyasi çözümün yolları kapatıldı” dedi.