İç savaş sonrası düzenin tartışıldığı Suriye’de, Kürtlerin durumu uluslararası güçlerin planlarını etkiliyor. ABD’den yapılan açıklamalarda, Kürtlerin geleceğinin güvence altına alınması için çalışıldığı vurgulanırken, Minbic’i hedefleyip İdlib’i bırakan Türkiye ise sınırda üst düzey toplantı yaptı.
Suriye’de 2011 yılında patlak veren, en az 400 bin kişinin öldüğü, milyonlarca insanın göç ettiği, birçok şehrin yerle bir olduğu iç savaşta yeni bir aşamaya geçildi.Küresel güçlerin müdahil olmasıyla farklı bir boyut kazanan, Beşar Esad’ın Rusya ve İran’ın da desteğiyle konumunu güçlendirdiği Suriye’de, ilk fitili ateşleyen ÖSO grupları tasfiye olmak üzere.İlk önce uluslararası güçlerin desteğini çektiği ÖSO, birçok şehirde gerilerken, en sonunda Türkiye’nin bu yılın ilk günlerinde İdlib’de eski adı El Nusra olan, Heyet Tahrir el Şam’a (HTŞ) yem etmesiyle tasfiye olmak üzere.İç savaş başladığı günden bu yana topraklarını korumak için öz savunmasını oluşturan, Kobane savaşında IŞİD’i yenip, ardından tüm Suriye’de haritadan silen Kürt güçleri ise Kuzey ve Doğu Suriye sınırları içerisinde yeni bir sistemi örgütledi.
Tüm saldırı ve tehditlere rağmen bölge halklarıyla ortak meclis kurarak savaşın etkilerini minimize eden Kuzey ve Doğu Suriye Özerk Yönetimi, şu an kazanımların korunması için yoğun diplomatik temas halinde. ABD Başkanı Donald Trump’ın Suriye’den askerlerini çekecekleri açıklaması sonrası Türkiye’nin bu bölgeye müdahale tehditleri sürerken, sahadaki aktörlerden de peş peşe açıklama ve hamleler geliyor. Hafta içinde Ankara’da görüşmelerde bulunan ABD Ulusal Güvenlik Danışmanı John Bolton, Türkiye ile ABD arasında Suriye’deki Kürtlerin durumu konusunda görüşmelerin haftaya devam edeceğini söyledi. Bolton, Türkiye ile ABD arasında Suriye’deki Kürtlerin durumu konusundaki askeri görüşmelerin, her iki ülke için de kabul edilebilir bir sonuç çıkması umuduyla haftaya devam edeceğini kaydetti.
Kürtler konusunda güvence
Bir radyo programında konuşan Bolton; Trump, ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo ve kendisinin Türkiye’nin “bizimle birlikte IŞİD’e karşı savaşan Kürtlere zarar vermeyeceğine” sadık kalacağını anladıklarını söyledi. Bolton, “Bu ordular arası görüşmelerde halen daha bu işin nasıl olacağıyla ilgili herkesin kendisini rahat hissedeceği taahhüt, protokol ve prosedürler için uğraşıyoruz. Ve haftaya devam edecek bu görüşmelerin her ikitaraf için de kabul edilebilir sonuçlar doğurmasını umut ediyoruz” dedi.
‘Rusya ile konuşabiliriz’
Bolton, Amerikan gazeteci Hugh Hewitt’e verdiği mülakatta ise Kürtlerin Esad yönetimiyle girdiği diyalog hakkında önemli açıklamalar yaptı. Bolton, “Biliyorsunuz ki,Kürtler çok zor durumdalar ve Başkan (Donald Trump), onların bize sadık olduğunu düşünüyor. Bunu (Cumhurbaşkanı Recep Tayyip) Erdoğan’a da söyledi. Kürtlerin zarar görmeyeceğine emin olmalıyız. Türkiye ile görüştüğümüz konu bu. Böyle bir ihtiyaç olsa bunu Rusya’yla da konuşabiliriz” dedi.
Endişeleri sıraladı
Trump’ın danışmanı, Amerikan askerlerin Suriye’den çekilmesi bağlamında Rusya’nın, Kürtler ile Şam arasındaki ilişkilerin iyileşmesini memnuniyetle karşılayacağı tahmin ettiğini de sözlerine ekledi. Türkiye’nin bölgedeki olası harekatla ilgili endişelerini dile getiren Bolton, “Esad rejimiyle ilgili de endişelerimiz var. Esad rejimine destek veren Suriye’dekiİran güçleriyle ilgili de endişelerimiz var. Suriye’nin kuzeydoğusunu kontrol altına alabilecek Ruslarla da ilgili endişelerimiz var” diye konuştu.
Pentagon’dan kafa karıştırıcı açıklama
Trump’ın Suriye’den çekileceklerini açıklamasının sonrasında yaşanan belirsizlikler art arda gelen kafa karıştırıcı açıklamalarla belirsizliğini koruyor. Önceki gün Associated Press’in çekilmeye dair sorusunu yanıtlayan IŞİD’e Karşı Uluslararası Koalisyon’un Sözcüsü Albay Sean Ryan, planlı çekilmenin başladığını duyurmuştu. Ryan, “Operasyonun güvenliği nedeniyle çekilme takvimi, yerleri ve askerlerin hareketliliğiyle ilgili açıklama yapılmayacak’’ demişti. Ancak AFP’nin geçtiği habere göreyse ABD Savunma Bakanlığı, ABD’nin Suriye’deki birliklerinin yerlerinde kaldığını, sadece önemsiz teçhizatların çekilmeye başlandığını kaydetti. Ajansa bilgi veren Pentagon yetkilisi, “Bu aşamada askerleri geri çekmiyoruz” dedi.
Pompeo: Türkiye ile anlaşacağız
Ortadoğu turu kapsamında Mısır’a giden ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo, ziyaretinin son gününde devlet televizyonuna mülakat verdi. Pompeo, Mevlüt Çavuşoğlu ile perşembe günü telefonda görüştüklerini, Türkiye ile Suriye’den çekilme kararının uygulanması konusundaki detaylar üzerinde anlaşacaklarını kaydetti. Çekilmenin terör örgütleri tehdidinin bertaraf edilmesi ve güvenliğin sağlanmasıyla eş zamanlı gerçekleşeceğine değinen Pompeo, “IŞİD ile mücadelemize Asya ve Kuzey Afrika’da devam edeceğiz” dedi. İran konusuna da değinen Pompeo, Tahran’a daha büyük yaptırımlar uygulamak için çalıştıklarını aktardı. Pompeo, “ABD terörle mücadele konusunda Katar, Birleşik Arap Emirlikleri (BAE), Suudi Arabistan ve hatta Mısır’ı aynı seviyede görüyor. Hedefimiz sadece Ortadoğu’da değil bütün bölgede terör tehdidini azaltmak” ifadelerini kullandı.
Suriye’nin başkenti Şam’a dün gece hava saldırısı düzenlendi. Bölgede yayın yapan medyanın geçtiği haberlere göre, Şam’ın batısına savaş uçaklarıyla saldırı düzenlendi, ancak Suriye hava savunma sistemleri saldırıyı püskürttü. Suriye resmi haber ajansı SANA’ya konuşan askeri kaynaklar ise İsrail jetlerinin Şam’a yönelik saldırı düzenlediğini ancak ateşlenen füzelerin çoğunun düşürüldüğünü belirtti. Saldırıda Şam Uluslararası Havalimanı’ndaki bir ambarda hasar meydana geldiği kaydedildi.
Hatay’da üst düzey toplantı
Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar, Genelkurmay Başkanı Orgeneral Yaşar Güler, Kara Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Ümit Dündar ve MİT Başkanı Hakan Fidan, Suriye sınırındaki Hatay Serinyol’da bir araya geldi. İdlib’de denetimleri altındaki ÖSO gruplarının HTŞ karşısında hezimete uğraması sonrasına denk gelen toplantıda, İdlib’de ateşkesin devamına yönelik çalışmalardaki son durum ele alındı. Akar, “Soçi’deki mutabakat doğrultusunda ateşkesin ve istikrarın devamı için her türlü gayret gösterilmektedir. Rusya ile bu konudaki yakın işbirliğimiz devam ediyor” dedi. Türkiye’nin gözlem noktalarının bulunduğu İdlib’de Ocak ayının ilk günlerinde El Nusra’dan devşirme Heyet Tahrir el Şam (HTŞ) ile ÖSO’nun önde gelen gruplarından Nureddin Zengi tugayları arasında çatışmalar patlak vermiş, diğer örgütlerin Zengi saflarında çatışmalara girmesine rağmen HTŞ birçok örgütü tasfiye edip İdlib’in kontrolünü eline almıştı. Türkiye’nin Rusya’ya verdiği sözler kapsamında çatışmalara göz yumduğu iddia edilmişti. Bu gelişmelerin ardından Suriye askerleri İdlib sınırına yığınağa başlamıştı.
Gire Spi’ye saldırı
Kuzey ve Doğu Suriye kentlerinden, Urfa Akçakale karşısındaki Gire Spi(Tel Abyad) kentine dün gece saatlerinde saldırı düzenlendi. Yerel kaynakların bildirdiğine göre, TSKaskerleri, kentin Susike köyünü ağır silahlarla taradı. Uzun bir süre devam eden saldırının sonuçları hakkında bilgi edinilemedi.
Nusaybin’de askeri hazırlık
Kuzey Suriye’ye kara harekatı açıklamalarından sonra sürekli tank ve askeri araç sevkiyatının yapıldığı Mardin’de hareketli günler yaşanıyor. Gülhane Askeri Tıp Akademisi’nden (GATA) Nusaybin Devlet Hastanesi’ne gelen askeri bir ekibin hastanede incelemelerde bulunduğu ve hastanenin dördüncü katını boşalttıkları iddia edildi.İki haftadır büyük bir yoğunluğun yaşandığı İlçe Devlet Hastanesi çalışanlarından alınan bilgilere göre, bütün personelin izinleri süresiz bir şekilde iptal edildi. Boşaltılan dördüncü katın da askeriye için özel bir acil servis olarak düzenlendiği gelen bilgiler arasında bulunuyor. Geçtiğimiz yıldan bu yana sınır duvarının öne çekilip genişletildiği ilçede, son olarak “Sınıra yakın evler boşaltılacak” söylentileri yayılmaya başladı. Zeynel Abidin Mahallesi ve sınıra yakın olan evlerin boşaltılacağı konuşuluyor.
DIŞ HABERLER