Sur Kaymakamlığı’nın ‘cazibe merkezi’ olacağı gerekçesiyle restore edilen okulun yerine taşınmasına tepki gösteren Eğitim Sen Şube Sekreteri Tahir Çetin, derhal karardan vazgeçilmesi gerektiğini söyledi. Çetin, ‘Sur’u insansızlaştırmaya çalışıyorlar’ dedi
Diyarbakır’ın Sur ilçesinde 2015 yılında ilan edilen sokağa çıkma yasağı sonrası büyük zarar verilen okullardan biri olan Süleyman Nazif Ortaokulu, yaklaşık 7 yıl sonra restore edildi. Ancak okul binası, Sur Kaymakamlığı’nın yeni yeri olarak faaliyete geçti. Okulun kaymakamlığa verilmesine ise, “ihtiyaç kalmaması” ve okulun bulunduğu sokağın “cazibe merkezi olacağı” gerekçeleri gösterildi. Eğitim ve Bilim Emekçileri Sendikası (Eğitim Sen) Diyarbakır Şubesi duruma tepkili.
Eğitim sürdürülemez boyutlara ulaştı
Eğitim Sen 1 Nolu Şubesi Örgütlenme Sekreteri Tahir Çetin, çatışmalı süreç ve yasakların ardından bölgede uzun süreli eğitime ara verildiğini anımsattı. Çetin, “Okullar açısından Sur’da sıkıntılar yaşıyoruz. Hem yıkım kararı alınan okullar var hem de çatışma sürecinde yıkılan okullar var. Süleyman Nazif de bunlardan biriydi” dedi. Çetin, bu durumun sınıfların daha da kalabalıklaşmasına neden olduğunu ve bunun koronavirüs salgını sürecinde sağlık sorunlarını beraberinde getirdiğini kaydetti. Sur’da sınırlı sayıda okul olduğunu aktaran Çetin, “O bölgede Ziya Gökalp, İskender Paşa, İsmet Paşa okullarında sınıf mevcudu arttı. Artık eğitim ve öğretimi sürdürülemez boyutlara ulaştı. Hem öğrencilerimizin sağlığından endişeleniyoruz hem de nitelikli bir eğitim alamadıklarını düşünüyoruz” diye kaydetti.
Derhal karardan vazgeçilmeli
Yaşanan sorunları il ve ilçe müdürlükleri yetkilileriyle görüştüklerini ifade eden Çetin, “Bu kararları doğru bulmuyoruz. İl Milli Eğitim Müdürlüğü’ne de çağrıda bulunuyoruz; çocuklarımızın sağlığı ve nitelikli bir eğitim için derhal bu karardan vazgeçilmelidir” diye konuştu.
Sur’u insansızlaştırmaya çalışıyorlar
“Eğer Sur’da bir kaymakamlık binasına ihtiyaç varsa yüzlerce villa var” diyen Çetin, kararın farklı nedenleri olduğunu belirterek, şöyle devam etti: “Sur’u insansızlaştırmaya çalışıyorlar. Bunu, çatışma döneminde oradan göç eden ailelerin biri daha oraya dönmemesi için atılan adımlardan biri olarak düşünüyoruz. Eğer böyle bir şey yoksa Süleyman Nafiz Ortaokulu’nda dersler başlatılmalıdır. Kaymakamlık da villalardan birisine geçerek, hizmetine orada devam edebilir.”
Sur’lu öğrenciler daha başarılı
Öğrencilerin okulları değiştiğinde adaptasyon sorunları yaşadığına dikkati çeken Çetin, ayrıca öğrencilerin yaşam alanlarından koparılmasını da doğru bulmadıklarını vurguladı. Çetin, “Öğrencimizin mahallesinden, ailesinden, evinden kopartılarak farklı bir semte yönlendirilmesi, farklı bir yaşama zorunlu bir şekilde göç ettirilmesi hem psikolojik hem de akademik başarı açısından olumsuz etkilenmesine neden olur. Bunun izlerini görüyoruz. Mesela sınav ve denemelerde Sur bölgesindeki öğrencilerimizin akademik başarısının daha düşük olduğunu görüyoruz. Aynı şekilde Sur’dan göç edip farklı muhitlerde eğitim ve öğretimine devam eden öğrencilerimiz de başarı karnesini geçmişle kıyasladığımız zaman yine olumsuz.”
DİYARBAKIR/MA