Dosyaları ayrılarak yargılanmalarına tek tek davam edilen Sur Ana Davası dosyasında tutuklu bulunan Ekrem Karatay, 4 yıllık tutukluluğunun ardından tahliye edildi.
Sur’da sokağa çıkma yasakları döneminde bir bodrumda mahsur kalanlar arsında bulunan 19 Şubat 2016’da gerçekleştirilen tahliye sırasında Sur’dan çıkarılarak tutuklanan Ekrem Karatay, tutuklu geçirdiği 4 yılın ardından tahliye edildi. 19 tutuklu 40 kişinin yargılanmasıyla başlayan ve birleştirme kararıyla tutuklu sayısı 26’ya, sanık sayısı 47’ye yükselen Sur Ana Davası’nda yargılanan Karatay, Sur Ana Davası’nda dosyaların ayrılmasına karar verildikten sonra Diyarbakır 5. Ağır Ceza Mahkemesi’ndeki yargılanmasına devam edildi.
“Devletin birliğini ve ülke bütünlüğünü bozmak”, “Kişinin yerine getirdiği kamu görevi nedeniyle öldürmek”ten yargılanan Karatay, duruşmaya tutuklu bulunduğu Bandırma 2 No’lu T Tipi Cezaevi’nden Ses ve Görüntü Bilişim Sistemi (SEGBİS) üzerinden katıldı.
Duruşmada, Karatay aleyhine ifade veren tanık Rıfai İpek hakkında alınan zorla getirilme kararının, İpek’in evinde olmaması nedeniyle uygulanamadığı belirtildi.
Avukatı Özüm Vurgun’un hazır bulunduğu duruşmada savunma yapan Karatay, “Ben tanık Rıfai İpek’in duruşmaya getirilerek benimle yüzleşmesini istiyorum. SEGBİS sistemi ile savunma olmaz. Duruşma salonuna gelerek ifade vermek istiyorum. Ben suçlu değilim, Rıfai İpek beni suçlamıştır. Bu yüzden gelmesini istiyorum” diye ekledi.
Beyanlar dinlenmiyor
Karatay’ın avukatı Özüm Vurgun ise, tanık Rıfai İpek’in aleyhlerine en büyük delil olduğunu ve müvekkilinin yanında birkaç kişinin olduğu halde onu teşhis etmesi gerektiğini söyledi. Dosyada birçok hususun eksik olduğuna dikkat çeken avukat Vurgun, “Birçok dosyada Rıfai İpek vardır. Ancak beyanlarına itibar edilmemektedir. Silvan, Kulp, Sur gibi dosyalarda beyanları vardır. Sur Ana Davası’nda 16 celse yapıldı. Müvekkil SEGBİS aracılığıyla tek bir celsede sadece duruşmada beyan vermek istediğini söyleyebilmiştir. Savunması hiç alınmamıştır. Adil yargılanma ilkesi yok olmuştur. Savunması tek bir kez dahi alınmamış birine mütalaa sunulmuştur. Tanık Rıfai İpek’in tekrar dinlenmesini istiyoruz” sözleriyle savunma yaptı.
Hapis istendi
İddia makamı, esas hakkındaki mütalaasını tekrarlayarak sanık Ekrem Karatay’ın “Devletin birliğini ve ülke bütünlüğünü bozmak” ve “Kişinin yerine getirdiği kamu görevi nedeniyle öldürmek”ten 2 kez ağırlaştırılmış müebbet cezası verilmesine ve tutukluluk halinin devamına karar verilmesi talebinde bulundu.
Koridor açıldı öyle çıktık
Mütalaa sonrası söz hakkı verilen Karatay, “Ben teslim olmadım. Koridor açıldı, bu şekilde çıktık. Savunma yapmak üzere süre talebinde bulunuyorum” dedi.
Karatay’ın avukatı Vurgun, “Biz Rıfai İpek’i dinlemek üzerine gelmiştik. Esas hakkında savunmamızı hazırlamadık. Esas hakkındaki mütalaaya karşı süre talep ediyoruz. Müvekkil 6 kişiyle tutuklandı. Diğerleri tahliye edildi. Müvekkil SEGBİS’le savunması alınmadığı için unutulmuş durumdadır. Elimizde herhangi bir delil yoktur. İnfaz durumu gerçekleşmiştir. Tahliye durumunun gözetilmesi gerekir. En azından adli kontrol tedbiriyle tahliye edilmesini talep ediyoruz” ifadelerini kullandı.
Tahliye kararı
Verilen aranın ardından mahkeme heyeti, sanığın tutuklukta geçirdiği süre, delilerin toplanmış olması nedeniyle yurt dışı yasağı ve ayda bir kez ikametine yakın kolluk biriminde imza atmak şeklindeki adli kontrol tedbiriyle tahliye edilmesine karar verdi.