Asimilasyona karşı çocukları kültür ve dil alanında buluşturmayı hedefleyen Sur Çocuk Festivali başladı
Sur Belediyesi ile 16 kurumun ilçedeki çatışmalardan etkilenen çocuklar için düzenlediği Sur Çocuk Festivali’nin startı verildi. Festival kapsamında 4-17 yaş aralığında değişen çocuklar, 13 atölye çalışması gerçekleştirdi. Diyarbakır merkez Sur ilçesi Turistik Caddesi Ben û Sen Burçları Parkı’nda yapılan atölye çalışmalarına yoğun ilgi vardı.
Çocuk Festivali’nin açılışına Diyarbakır Büyükşehir Belediye Eşbaşkanı Selçuk Mızraklı, Sur Belediyesi Eşbaşkanı Filiz Buluttekin, Cemal Özdemir, Halkların Demokratik Partisi (HDP) milletvekilleri Saliha Aydeniz, Semra Güzel, Remziye Tosun, Musa Farisoğulları ile il ve ilçe belediye meclis üyeleri de katıldı.
‘8 kurum çalışma yapıyor’
Festivalin ilk gününde Ma Music Center tarafından Boomwhackers, Darbuka, Stranbêj; Rengarenk Umutlar Derneği tarafından Mandala, Oyuncak Yapım; Lotus Genç Alan Derneği tarafından Yüz Boyama, Bez Branda; Amidart Kültür ve Sanat Topluluğu tarafından Taş Boyama; ZimZim tarafından Kil ve Çamur; Sur Belediyesi tarafından Pantomim; Amed Şehir Tiyatrosu tarafından Geri Dönüşüm; Emeğin Çocuk Hali Derneği tarafından Sokak Oyunları, Ritim Atölyesi çalışması yapıldı.
‘Kurumları güçlendirmeyi hedefliyoruz’
Sokağa çıkma yasaklarının başlamasının aradan geçen 3 yılın ardından yapılan ilk festivale ilişkin bilgi veren Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi Kültür ve Sosyal İşler Daire Başkanı Yavuz Akkuzu, uzun süreden sonra kentte yapılan ilk festivalin Sur Çocuk Festivali olduğunu hatırlattı. Kayyum öncesi tüm kültür sanat çalışmalarına belediyenin güçlendirilmesi mantığıyla yaklaşıldığını dile getiren Akkuzu, yeni dönemde, kurumların güçlendirilmesini hedefleyeceklerini söyledi. Kurumların desteklenmesine örnek olarak yapılan Sur Çocuk Festivali’ni örnek gösteren Akkuzu, “Şimdi bu çocuk festivalini planladığımızda 17 kurumun dışarıdan katılımıyla belediyelerin desteğiyle bir ortak işe dönüştü. Yani burada sadece belediyenin organizasyonu yok, 17 kurumun
kendi organize ettiği, tek tek kurumların organize ettiği bir takım etkinlikler var” dedi.
‘Kreşlerin alt yapısını kurmayı hedefliyoruz’
Çocuk Festivali yapmalarının nedenlerinin başında Kürtlere yönelik asimilasyon politikaları olduğuna dikkat çeken Akkuzu, asimilasyon politikalarının hedefinde kültür, sanat çocuk ve kadınlar üzerinden ilerletilmeye çalışıldığını kaydetti. Asimilasyona karşı çocukları kültür ve dil alanında buluşturmayı hedeflediklerini anlatan Akkuzu, “Asimilasyon çok hızlı ilerliyor. Belediyenin kurduğu çocuk okulları ve kreşlerini kayyumlar kapattı. Biz yeniden onun altyapısını kurmaya çalışıyoruz. Bugün burada bine yakın çocuk topladık. Demek ki o altyapı var” ifadesinde bulundu.
Kültür sanat çalışmalarını ilçe ve köylere taşımayı planladıklarını ifade eden Akkuzu, “Çocuk Tiyatro Günleri’ni düzenlemeyi planlıyoruz. En geç Ağustos ayına kadar bu çalışmamızın planlarını tamamlamış olacağız” diye ekledi.