Kürdistan Ulusal Kongresi Kadın Komisyonu ve Kürdistan Kadın Birliği girişimiyle Süleymaniye’de Kürt kadınların durumuna ilişkin gerçekleşecek çalıştay başladı
KNK Kadın Komisyonu ve Kürdistan Kadın Birliği Süleymaniye’de bulunan Tewar Salonu’nda Kürdistan’ın dört parçasından kadınların katılımıyla, ‘Qirkirina jinan bi dawî bikin’ (Kadın Soykırımına Son) sloganıyla bir Ulusal Kürt Kadın Çalıştayı düzenliyor.
Kürdistan’ın dört parçasından aktivistler ve kadın parlamenterler istişareye katılacak ve sorunlarını sunacak.
Federe Kürdistan’da katledilen kadınların fotoğraflarının asıldığı salonda KNK Eşbaşkanı Zeynep Muradi, HDP milletvekili ve Kadın Meclisleri sözcüsü Ayşe Acar Başaran, HDP Hewlêr Temcilsileri Naide Ermiş, Ruken Merce, YNK Başkanlık Divanı ve Politbüro üyesi kadınlar, Federe Kürdistan ve Irak parlamentosu kadın milletvekilleri, kadın siyasi aktivistler, kadın gazeteciler, akademisyenler ve birçok etkili sima bulunuyor.
Panel ‘Kadın Cinayetlerinde ve Tecavüzlerinde Siyasi İktidarların Rolü’ konusuyla başladı. Türkiye’den konuya ilişkin konuşmayı HDP milletvekili Kadın Meclisleri Sözcüsü Ayşe Acar Başaran yapıyor.
Başaran: Kadın mücadelesi sürdürenler cinayet işleyenlerden daha çok ceza alıyor
Başaran bölgede 8 Martın büyük bir coşku ve iradeyle geçtiğini belirterek “Kuzey’de alanlarda direnen kadınların selamını sizlere getirdim” diyerek konuşmaya başladı
“Erkek egemen zihniyeti ve cinsiyetçilik binlerce yıldır bu topraklarda özgürlüğümüzü ayaklar altına almıştır.” diyen Başaran, şiddetle, saldırılara karşı karşıya kalındığını, fakat kadınlar bu topraklarda yeni bir sistem, yeni bir yaşamı geliştirdiğini söyledi.
Başaran’ın konuşmasından satırbaşları söyle:
“AKP iktidara geldiğinden bu yana kadın karşıtı politikalar geliştiriyor. Kadınlar dört duvar arasına sıkıştırmaya devam ediliyor. Özellikle 2015 yılından bu yana MHP ile kurduğu ittifak sonrası Kürtlere ve kadınlara karşı saldırılar katlanarak devam ediyor.
Erdoğan her yerde “Kadınlar ve erkekler eşit değildir. Kadınların fıtratında eşitlik yoktur” demektedir. Kadınlar gülmesinden korkuyorlar, iffetinin bozulacağını söylüyorlar. Kadının kocasına boyun eğmesi emrediliyor. Bunlar DAİŞ çetelerinin yöntemleridir.
Son bir yıl içerisinde kadına yönelik şiddet en az yüzde 12 arttı. 2021 yılında 330 kadın katledildi. 270 kadın şüpheli bir şekilde hayatını kaybetti.
Son 2 ayda 49 kadın katledildi. 49 kadın ise şüpheli bir şekilde hayatını kaybetti. Jandarma Komutanlığı’nın sunduğu bir rapora göre 49 bin kadın erkek şiddetine maruz kaldı. Gerçek rakamlar ise bundan çok daha fazladır.
KHK’larla binlerce kadın işinden edildi. Kürt belediyelerine kayyumlar atayarak Kürt halkının iradesi gasp edildi, kadın siyasetçiler tutuklandı ve yargılanmalarına devam ediliyor. Birçoğu ağır hapis cezaları aldı. TJA sözcümüz Ayşe Gökhan kadın mücadelesi sürdürdüğü için 30 yıl hapis cezası aldı. Türkiye’de cinayet işlense cezası bu kadar ağır değildir ancak kadın mücadelesini sürdüren bir Kürt kadını 30 yıl ceza aldı.”
Kaynak: Rojnews