İzmir’in Dikili ilçesi İsmetpaşa Mahallesi’ndeki bataklık ve sazlık alan, Tarıma Dayalı İhtisas Sera Organize Sanayi Bölgesi (OSB) olarak belirlendiği duyuruldu. Toplamda 3 milyon metrekarelik alanın 2 milyon metrekaresinde, jeotermal kaynakların kullanıldığı seraların kurulacağı duyurulmuştu. Bu duyuru sonrası alan için belirlenen ölçekleri 4 kat aşan ‘yağma’ talebi ortaya çıktı.
Sermaye yağması
En küçüğü 25 bin m2 olmak üzere farklı büyüklüklerde toplam 49 sera parseli bulunan alana 4 kat talebin ortaya çıkması OSB’nin büyütülmesi yönünde eğilimi ortaya çıkardı. Ayrıca OSB’nin JES’lerden alınacak sıcak suyun kullanılacağını belirtilmesi bölgede ihale aşamasına gelen JES sondajları için bir kaldıraç görevi göreceği belirtiliyor. Dikili Tarıma Dayalı İhtisas Sera Organize Sanayi Bölgesi müteşebbis heyetinin yapısı dikkat çekici. OSB kurucuları; İzmir Ticaret Odası, Ege Bölgesi Sanayi Odası, İzmir Ticaret Borsası, Ege İhracatçı Birlikleri, Bergama Ticaret Odası, İzmir Valiliği Yatırım İzleme ve Koordinasyon Başkanlığı ve Dikili Belediyesi’nden oluşuyor. Çiftçilerin yer almadığı OSB’den çiftçiler yararlanamayacak. Talep gereği OSB akanının 4’e katlanması halinde en az 8 milyon metrekare alan yağmalanacak ve şirketler sulak alanı kurutarak açık bir ekolojik yıkım yaşatacak.
Sulak alanlar yaşamın parçası
Bataklık ya da sazlık olarak tanımlanan sulak alanlar, ekolojik özellikleri ve barındırdıkları canlı toplulukları nedeniyle büyük bir öneme sahip olan alanlardır. Değişik türden canlıların yaşamasına olanak sağlayan sulak alanlar, tropikal ormanlarla birlikte yeryüzünün en fazla biyolojik üretim yapan ekosistemleridir. Sulak alanların başta su kuşları olmak üzere çok zengin yaban yaşamını barındırmalarının yanı sıra, doğa için önemli işlevleri vardır. Dünyada olduğu gibi Türkiye’de de sulak alanların ortalama olarak yarısından fazlası kurutulmuştur. Bu alanlar, yerleşim yerlerine yönelik taşkınlar ve sıtma hastalığının yayılmasını önleme, yeni tarım alanları açma ve sulama gerekçeleriyle DSİ tarafından kurulmaktadır.
EKOLOJİ SERVİSİ