Aylardır protesto gösterilerinin sürdüğü Sudan’da, iktidarda olan askerler ile protestoları organize eden sivil güçler arasında “yetkinin paylaşılması” için bir anlaşma imzalandı. Önümüzdeki günlerde detayların paylaşılması beklenen anlaşmaya için Salı’yı Çarşamba’ya bağlayan gece yoğun bir şekilde tartışmalar yürütüldü. Ardından da “Siyasi deklarasyon” imzalandı. Sudan’daki bu gelişme 30 yıldan sonra demokratikleşme için dev bir adım olarak nitelendiriliyor.
Görüşmelerin önümüzdeki günlerde Sudan devlet başkanı El Beşir’in görevinden alınmasından sonra iktidara gelen askerlere genel af konusunda ise şimdiye kadar bir anlaşmaya varılamadı. Ancak ülkeyi yönetecek konsey, 5 asker ve 6 sivilden oluşacak. Bu konseyin başkanlığını da sırasıyla bir sivil, bir asker yürütecek. Demokratikleşmeye geçiş sürecinin yaklaşık 3 yıl alması bekleniyor. Bu sürenin 21 ayında askerler başkanlık görevini yürütecek, 18 ayı ise sivillere kalacak.
‘Tarihi anlaşma’
Hartum’daki bir otelde yürütülen görüşmeler ardından anlaşmayı imzalayan iktidardaki askeri konseyin 2’inci adamı ve acil müdahale güçlerinin komutanı olan Muhamed Hamdan Daglo, bugünü tarihi olarak nitelendirdi ve selamladı. Bu anlaşmanın askerler ile devrimi organize eden yöneticiler arasında yeni bir günün başlangıcı anlamına geldiğini de sözlerine ekledi. Her iki taraf arasındaki görüşmeler son günlerde birkaç kez ertelenmişti. Afrika Birliği’nden arabuluculuk görevini yürüten Muhammed El Hacen Lebatt ise, anlaşmayı imzaladıktan sonra yaptığı açıklamada, “Çok önemli ve genel bir barış için olan anlaşmayı sonuçlandırdık” dedi.
HARTUM