Avesta Dil ve Kültür Araştırmaları Derneği’nin tutsak Eşbaşkanı Ali Yalçınkaya hakkında hazırlanan iddianamede, Kürtçe öğretmen anlamına gelen ‘mamoste’ kod isim olarak değerlendirildi
İzmir’de 28 Kasım 2023’te gözaltına alındıktan sonra 1 Aralık’ta tutuklanan Ege Tutuklu ve Hükümlü Aileleri ile Yardımlaşma Derneği (EGE-TUHAYDER) Eşbaşkanı Nilay Güleser ile Avesta Dil ve Kültür Araştırmaları Derneği (Avesta) Eşbaşkanı Ali Yalçınkaya hakkında hazırlanan iddianameler mahkeme tarafından kabul edildi. İzmir Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından başlatılan bir soruşturma kapsamında 28 Kasım’da evlerine yapılan baskınlarda EGE-TUHAYDER Eşbaşkanı Nilay Güleser, Avesta Eşbaşkanı Ali Yalçınkaya ile Derya Kandemir, Neriman Birlikler, Dilaver Keklik, 29 Kasım’da EGE-TUHAYDER eski yöneticisi Ramazan Yavuz gözaltına alındı. 1 Aralık’ta mahkemeye çıkaran 6 kişiden EGE-TUHAYDER Eşbaşkanı Nilay Güleser, Avesta Eşbaşkanı Ali Yalçınkaya ile Neriman Birlikler ve Ramazan Yavuz tutuklandı, Dilaver Keklik ve Derya Kandemir adli kontrol şartıyla serbest bırakıldı.
Çalışmaları suç sayıldı
Yalçınkaya hakkında hazırlanan iddianame, İzmir 18’inci Ağır Ceza Mahkemesi tarafından kabul edildi. Yalçınkaya hakkında “örgüt üyeliği” iddiasıyla hazırlanan 48 sayfalık iddianamede, açık ve gizli tanık ifadeleri, yürüttüğü dil çalışmaları yer aldı. Dosyanın büyük bir bölümünde Yalçınkaya’nın dernek çalışmaları kapsamında kursiyerlerle yaptığı telefon görüşmeleri suç sayıldı. 6 ay boyunca telefonu dinlenen Yalçınkaya, dernek faaliyetleri kapsamında kursiyerlerle yaptığı telefon görüşmelerinde kendisine “mamoste (Öğretmen)” olarak hitap edilmesi ise kod isim olarak değerlendirildi.
Kürtçe kurs suçlama konusu
Yine Yalçınkaya’nın verdiği Kürtçe kurslar, iddianamede “örgüt adına faaliyet yürütme”, “örgüte eleman kazandırma”, “örgüt propagandası” olarak yer aldı. Avesta tarafından 3 ayda bir yapılan kurslara ilişkin Yalçınkaya’nın, “Kürtçenin yaşamda kullanılması için mücadele ediyorlar” başlığıyla verdiği röportaj da suç olarak değerlendirildi. Öte yandan Yalçınkaya, İnsan Hakları Derneği (İHD) İzmir Şubesi’nin hasta tutsaklar için gerçekleştirdiği eylemler, cenaze törenler ile sivil toplum örgütlerinin eylem ve etkinliklerine katılması da suçlama konusu yapıldı.
Telefon görüşmeleri
EGE-TUHAYDER Eşbaşkanı Nilay Güleser hakkında hazırlanan iddianame ise, İzmir 13’üncü Ağır Ceza Mahkemesinde kabul edildi. Güleser hakkında “örgüt üyeliği” iddiasıyla hazırlanan ve 52 sayfalık iddianamede, açık ve gizli tanık ifadelerinin yanı sıra, yürüttüğü dernek çalışmaları, katıldığı kadın örgütlerinin eylem ve etkinlikleri yer aldı. İddianamenin büyük bölümünde, Güleser’in dernek çalışmaları kapsamında tutsak yakınları ve dernek yöneticileriyle yaptığı 34 telefon görüşmesine yer verildi.
Bayramlaşma suç
Güleser’in dernek faaliyetleri kapsamında cezaevlerinden çıkan tutsakları karşılaması, bu karşılamaları sanal medya hesabından paylaşması, aileleriyle görüşmesi de suça konu edildi. Güleser’in iddianamesinde, “X Erkek” olarak yer alan bir tutsak yakınıyla yaptığı telefon görüşmesinin içeriğine yer verildi. Suç sayılan görüşmenin içeriğinde bayram kutlaması ve cezaevi görüşüne gidilip gidilmeyeceğine dair soruların yer alması dikkat çekti.
Yalçınkaya’ya açılan davanın ilk duruşması 18 Ocak’ta, Güleser hakkında açılan davanın ilk duruşması ise 19 Mart’ta görülecek.
Kaynak: MA