Dicle Fırat Gazeteciler Derneği, Şubat ayı raporunda 12 gazetenin gözaltına alınıp, 1’inin tutuklandığı, 6 gazeteciye ise hapis ve para cezaları verildiğini duyurdu.
Dicle Fırat Gazeteciler Derneği (DFG), gazetecilere yönelik hak ihlallerine ilişkin Şubat ayında raporunu açıkladı. Türkiye’de gazetecilik yapmanın zorlukları üzerinde durulan raporda, şartların gazeteciler aleyhine her geçen gün daha fazla kötüleştiği vurgulandı.
Yunanistan sınırındaki mültecileri takip eden gazetecilerin gözaltına alınmasına değinilen raporda, “Son günlerde kamuoyunun bizzat tanık olduğu şekliyle, gazeteciler sahada çalışma yürütürken bin bir engelle karşılaşmaktadır. Edirne’de yaşananlar buna açık bir örnektir. Türkiye’nin değiştirdiği mülteci politikası sonrası on binlerce sığınmacının Avrupa kapılarına dayanmasını haber yapmak isteyen gazeteciler gözaltına alındı, çektikleri görüntülere el konularak çalışmaları engellendi” denildi.
Tutuklama gerekçesi haber
Türkiye’de 100’ün üzerinde tutuklu bulunan gazetecilere dikkat çekilen raporda, şu ifadelere yer verildi: “Tüm bunların yanında en vahim tablo ise yine cezaevlerinde tutuklu bulunan gazetecilerin varlığı olarak karşımıza çıkmaktadır. Türkiye genelinde cezaevlerinde halen 100’ün üzerinde gazeteci tutuklu bulunuyor. Son olarak Yakın Doğu Haber Genel Yayın Yönetmeni Alptekin Dursunoğlu tutuklanarak cezaevine konuldu. Yine Oda TV Sorumlu Haber Müdürü Barış Terkoğlu ile muhabir Hülya Kılınç, yaptıkları bir haber nedeniyle gözaltına alınarak tutuklandı. Oda TV internet sitesine de erişim engeli getirildi.”
‘Gözdağı verilmeye çalışılıyor’
DFG raporunda gazetecilerin yargılandıkları davalardan çeşitli gerekçelerle cezalara çarpıtılarak hem çalışma haklarının ellerinden alındığı hem de halkın haber alma hakkının engellediği ifade edilerek, “Yine yargılanan onlarca gazeteci, mahkeme kapılarında süründürülmeye çalışılmaktadır. Çeşitli bahanelerle hapishanelerde tutulan gazetecilere bu yolla gözdağı verilmek istendiğini bilmekteyiz. Ancak, iktidar sahiplerinin de bilmesi gerekir ki, gerçek manada gazetecilik yapanlar bu yıldırma politikalarına pabuç bırakmaz” diye belirtildi.
GSM şirketlerinin müdahalesi
Türkiye’de halkın haber alma hakkının kısıtlanması ve sansürün, Şubat ayı içerisinde şiddetinden bir şey kaybetmediği vurgulanan raporda, “Son olarak İdlib’de yaşanan sert çatışmalar sonrası internete erişim kısıtlandı, bazı sosyal medya siteleri tamamen erişime kapatıldı. Türk Telekom başta olmak üzere GSM operatörleri, interneti yavaşlatarak devlet eliyle yaratılmak istenen sansüre üst seviyede katkı sundu. Elbette GSM operatörlerinin sansüre katkı sunan yaklaşımları ilk değildi. Yeniçağ gazetesinden Batuhan Çolak ve Murat Ağırel’in Libya’da hayatını kaybeden askerlere ilişkin yaptıkları haberin ardından iki gazetecinin telefonları ve sosyal medya hesapları GSM operatörlerinin katkısıyla ele geçirildi. Saldırıya uğrayan gazetecilerin tüm arşivi indirildi ve Libya paylaşımları silindi. Görüldüğü üzere suç teşkil eden korsanlık, artık resmi bir saldırı biçimi olarak karşımıza çıkmakta ve gazetecileri hedeflemektedir. Devletin uyguladığı sansüre bazı kurumları ve ticari işletmeleri de ortak etmesi ise ayrıca irdelenmesi gereken bir husustur. Şubat ayını geride bırakırken, gazetecilere yönelik hak ihlallerinin bir an önce sonlandırılmasını temenni ediyor, meslektaşlarımızın bu konudaki duyarlılıklarını arttırarak, dayanışmalarını güçlendirmeleri çağrısında bulunuyoruz” denildi.
DFG tarafından hazırlanan Şubat ayı gazetecilere yönelik hak ihlalleri raporunun özeti şöyle:
*Gözaltına Alınan Gazeteciler : 12
*Tutuklanan Gazeteciler : 1
*Saldırıya Uğrayan Gazeteciler : 3
*Hakkında Soruşturma Açılan Gazeteciler : 2
*Hakkında Dava Açılan Gazeteciler : 1
*Cezalandırılan Gazeteciler : 6
(5 kişiye 11 yıl 5 ay 17 gün hapis ve 6 bin TL para cezası, 1 kişiye 6 bin 80 TL para cezası)
*Yargılaması Devam Eden Gazeteciler : 15 dava, 71 gazeteci
*İnternet Erişim Engeli : 1 (JinNews Ajansı)
*Sansüre Uğrayan Gazeteciler : 2
*Tutuklu Gazeteci Sayısı : 111
HABER MERKEZİ