Hasankeyf’te evini terk etmeyen mağdur aile: Böyle kalmışız, çaresiziz
Sabriye Salkan, Hasankeyf’te yeni konutlar için yapılan hak sahipliği başvurusuna gecikince evsiz kalmış. Kalacak yer bulamaması nedeniyle halen evini terk etmeyen Salkan, dört çocuğuyla sokakta kalmaktan korkuyor. DW Türkçe’den Burcu Karakaş’ın hazırladığı haberde, Salkan ile komşularının aksine halen terk etmediği evinin, Hasankeyf Kalesi’nin çevresine örülmüş sete bakan damında konuştu. Sohbet sırasında Batman’ın tarihi ilçesi Hasankeyf’i muhtemelen sulara gömülmeden önce son kez görmek isteyenler, seti tırmanarak tepeye çıkma gayretinde. Batman merkezde yaşayan 40 yaşındaki Sabriye Salkan, evlenince Hasankeyf’e yerleşmiş. Dört çocuğu var. Çocukların üçü Hasankeyf’te okula gidiyor. Eşi, Şırnak’ın Silopi ilçesinde çalıştığından ilçenin yeni yerleşim birimindeki konutların hak sahipliği için 2016 yılında yapılan başvuruya dört gün gecikmişler. Geciken başvuru, endişe dolu günlerin başlangıcı olmuş. Salkan ailesi, berberinden bakkalına her türlü yapının yıkılmasıyla hayalet kasabaya dönen ilçenin Kale Mahallesi’nde yaşamayı sürdürüyor. Çünkü ne yapacakları konusunda fikirleri yok. Sabriye, “Biz burada 20 civarında aile mağduruz. Evimiz yok. Kiralık ev de bulamıyoruz. Eşimin ailesi yıllardır Hasankeyf’te oturuyor. Bizim burada hakkımız var” diyor.
‘Burası bizim evimiz’
Sabriye Salkan, “Mesaj geldi, elektrik de yakında gidecek” diyor. Salkan ailesi, evrakların teslimi konusunda geç kalınca yetkili makamlara dilekçe vermiş, dava da açmış ancak hiçbir sonuç alamamış. Sabriye Hanım, çocukları Hasankeyf’te okula gittiği için başka yere taşınmak istemiyor. Sabriye, “Çıkın, başka yere gidin diyorlar. Ben buradan gitmek istemiyorum. Çaresiz kalmışım. Ben kalkıp gidersem çocuklar ortada kalacak.”
‘Devlet ticaret yaptı’
“Hasankeyf’i Yaşatma Girişimi”nden Rıdvan Ayhan, yaklaşık 20 hanenin iskan kanunu mağduru olduğu için evsiz kaldığını söylüyor. “Bir kısım hane de hayvanlarına mağaralarda baktıkları ve yeni yerleşim yerine götüremeyeceği için ayrılamadı” diyor. Doğma büyüme Hasankeyfli olan Rıdvan Ayhan, “Bize kalan mirası korumakta başarılı olamadık. Tarih bizi affetmeyecek” diye konuşuyor. Ayhan’ın iddiasına göre, evlerinden edilen bazı ailelere 80 ile 100 bin lira arasında ödeme yapılmış ancak 150 bin liraya satılan evler var. “Yani devlet ticaret yaptı” diyor.
EKOLOJİ SERVİSİ