İHD, İHOP ve Hak İnisiyatifi, 400’ü aşkın sivil toplum örgütü ve dernek adına Meclis’i ziyaret ederek, kayyum atamalarının önünü açan yasa teklifinin çekilmesini istedi. HDP, ‘Muhalefet edeceğiz’ dedi
İnsan Hakları Derneği (İHD), İnsan Hakları Ortak Platformu (İHOP) ve Hak İnisiyatifi, dernek ve sivil toplum örgütlerine kayyum atamasının önünü açan yasa teklifine dair 400’ü aşkın sivil toplum örgütünü temsilen Meclis’i ziyaret etti. Hak örgütleri, bu kapsamda CHP, HDP, AKP ve DEVA partileriyle görüştü. Ziyaretin içeriğine dair görüşülen İHD Eş Genel Başkanı Öztürk Türkdoğan, partilerle görüşüp kanun teklifiyle ilgili kaygılarını ilettiklerini belirtti. Bu kapsamda HDP Grup Başkanvekili Meral Danış Beştaş, CHP Grup Başkanvekili Özgür Özel, DEVA Partisi Milletvekili Mustafa Yeneroğlu ve AKP Grup Başkanvekili Naci Bostancı ile görüştüklerini aktaran Türkdoğan, İyi Parti ile görüşme takvimlerinin uyuşmadığını ve ilerleyen günlerde görüşeceklerini söyledi. Türkdoğan, muhalefet partilerinin de aynı kaygıları taşıdıklarını dile getirdiğini kaydetti.
Türkdoğan, “İktidar partisine görüşümüzü sunduk ve yasanın geri çekilmesini istedik. Onlarda yasayı hazırlayan milletvekillerinden birini çağırdılar. Biz endişelerimizi anlattık. Tabi onlar hazırladıkları teklifin amaca uygun olduğunu fakat bizim şikâyetlerimizin daha çok uygulamada çıkacak sorunlarla ilgili olduğunu söylediler. Bizde uygulamanın da problemli olduğunu ama aynı zamanda yasanın hazırlanış biçiminin de yanlış olduğunu söyledik” ifadelerini kullandı.
Amaç vesayet sistemi kurmak
İktidardan yasa teklifinin yeniden değerlendirilmesini istediklerini dile getiren Türkdoğan, yasa teklifine dair kaygılarını şöyle dile getirdi: “Bu yasa teklifi doğrudan doğruya sivil alanın kontrol altına alınmasıdır. Bu bir vesayet sistemi kurmaktır. Terörün Finansmanı Kanununu kullanarak keyfi soruşturmalara zemin hazırlamaktır. Bu keyfi soruşturmalar dernek yöneticilerinin görevden alınması, derneğin faaliyetlerini durdurma sonucunu doğurur. Dernekler kapanma süreciyle karşı karşıya kalır. Daha ileri ki aşaması dernek yöneticilerinin mal varlığına el konulabilir. Bu bir silsile. Bu tarz kanunlar çok iyi yönetilen ülkelerde bile sorun yaratır. Türkiye’de ise pratik uygulamaları oldukça kötü ve bu şart kanunlar doğru değil. Bunları anlatmaya çalıştık.”
HDP: Muhalefet edeceğiz!
HDP Grup Başkanvekili Meral Danış Beştaş ise görüşmede şunları dile getirdi: “Biz komisyonda da muhalefet ettik. Sizin dile getirdiğiniz noktaları orada da söyledik. Görüşmelerimiz de devam edecek. İlk söylenen şu; ‘BM kararları doğrultusunda kitle imha silahlarının finansmanın önlenmesini sağlamaya çalışıyoruz. Türkiye gri listeye girecek. Bunun geçirilmesi gerekiyor’ dediler. Sadece bununla sınırlı olsa sorun yok. Kitle imha silahlarının finanse edilmesini biz de istemiyoruz elbette. AKP’nin bir yasama tarzı var; Fırsatçılık. Bunu bahane ederek sivil topluma kayyum atama, yeni bir vesayet getirme gibi amaçları çok net görülüyor. Yarın Genel Kurul’a gelecek. Buna muhalefet edeceğiz. Umarız diğer muhalefet partileri de buna karşı çıkar. Sivil toplumun çalışmaları da çok önemli. Türkiye’deki sivil toplum dinamikleri yeterince yıpratıldı. Daha fazla üstüne gidilmesi, demokrasinin var olan kırıntılarının da kaldırılması anlamına geliyor.”
ANKARA