Sputnik Türkiye çalışanı gazeteciler 16 gündür grevde. Eylemlerinde kararlı olduklarını söyleyen gazeteciler haklarını alana kadar mücadele edeceklerini belirtti
Türkiye Gazeteciler Sendikası’nın (TGS), örgütlü olduğu Rossiya Segodnya Uluslararası Haber Ajansı (Sputnik) Türkiye Bürosu ile Toplu İş Sözleşmesi (TİS) görüşmelerinde anlaşmaya varılmaması üzerine gazeteciler 17 Ağustos’ta İstanbul Şişli’de bulunan Süzer Plaza önünde eylem başlattı.
Bunun üzerine ise Sputnik, 24 gazeteciyi işten çıkardı.
Haklarını talep eden gazeteciler, aynı zamanda işten çıkarılan gazetecilerin de işe geri alınması talebiyle eylemlerini sürdürüyor.
MA’dan Ömer İbrahimoğlu’na konuşan Sputnik çalışanı gazeteciler, ekonomik anlamda zorlandıklarını ve haklarını alamadıklarını belirterek, hem meslektaşları hem de kamuoyuna destek çağrısı yaptı.
Tercihleri plaza oldu
Türkiye’de yükselen ekonomik krizin her sektörde etkisini göstermeye başladığını dile getiren grevdeki gazetecilerden Harun Erözbağ, “makul” taleplerini işverene ilettiklerini söyledi. Taleplerini ilettikten sonra işverenle uzun bir müzakere süreci yaşadıklarını ifade eden Erözbağ, taleplerinin kabul edilmemesi nedeniyle greve çıktıklarını anlattı. İşverenin greve karşılık 17 Ağustos’ta 24 gazeteciyi işten çıkardığını sözlerine ekleyen Erözbağ, “Şuanda Süzer Plazada çalışıyoruz ve buraya da iki ay önce taşındık. İşveren tarafına aslında hep şu talebimizi ilettik: Keşke bu taşınma masrafına hiç girilmeseydi, keşke eski yerimizde kalsaydık, keşke Türkiye’nin en önemli plazalarından bir tanesine bu kiralama ücretleri ödenmeseydi de biz çalışanların ücretlerimize en azından iyileştirme konusunda adımlar atılsaydı. Ama maalesef işveren tarafı tercihini plazalardan yana kullandı” diye belirtti.
Haklarımızı görün
Aldıkları ücretlerin kiraya, yemek masraflarına yetmediğini ifade eden Erözbağ, şimdiye kadar ailelerinden destek alarak hayatlarını idame ettirdiklerini söyledi. Artık işverenin olumlu adımlar atması gerektiğini vurgulayan Erözbağ, “Ben işveren tarafının ekonomik küçülme bahanesine sığınmaması gerektiğini düşünüyorum. Çünkü kamuoyu da Sputnik çalışanları da buna inanmıyor, burada sendika karşıtı bir tavır var. Sendika ile oturup konuşulması gerekiyor. Bizlerin anayasal haklarını kabul etmeleri gerekiyor.” diye konuştu.
Hakkımız olanı istiyoruz
Grevdeki bir diğer gazeteci Erkin Öncan, dayanışma gösteren meslektaşlarına teşekkür ederek, bunun kendilerine güç verdiğini dile getirdi. Ülkedeki ekonomik nedenlerden dolayı sendikalaşarak çalışma şartlarının iyileştirilmesi için çalışmalar başlattığını söyleyen Öncan, işverenin anayasal hakları olan sendikayı yok saydığını ve kendilerini işten çıkardığını vurguladı. Kötüleşen ekonomik koşulların gazetecileri de etkilediğini ifade eden Öncan, basının güvencesizlik ve düşük ücretler konusunda önde gelen bir meslek kolu olduğuna dikkat çekti. Öncan, “Biz burada ekstra bir talepten bahsetmiyoruz. Hakkımız olanı istiyoruz. Hali hazırda hakkımız olan kazanımları elde etmek istiyoruz. Bunun en iyi yolu da bizim yasal örgütlenme kolumuz olan sendikadır. Dolayısıyla bu sürece bir karşı çıkıştalar, aynı zamanda yönetim tarafında sendikayı yok sayma durumu söz konusu. Bizde buna karşı mücadelemizi sürdürüyoruz” ifadelerini kullandı.
Dayanışma çağrısı
Öncan, şöyle devam etti: “Biz Sputnik Türkiye’de çalışan gazeteciler olarak, yaşadığımız bu süreç açısından bize has, bize özel, bize özgün bir durum değil. Her gün onlarca iş kolunda, onlarca iş yerinde, sayısız hak gaspı yaşanıyor. Aynı şekilde sayısız mücadele başlıyor. Vatandaşlarımızdan ve meslektaşlarımızdan da başta buradaki grevimize destek vermelerini istiyoruz. Sadece Sputnik Türkiye çalışanlarının değil, emeği için mücadele eden herkesin yanımızda olmalarını isteriz.”
İSTANBUL