Hakkari’nin Çukurca ilçesinde İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’nun da katıldığı ‘Foto Safari ve Doğa Sporları Festivali’ düzenlendi. Festivale Soylu dışında, Hakkari Valisi İdris Akbıyık, Vali yardımcıları, Çukurca Kaymakamı Temel Ayca,İl Emniyet Müdürü S. Suvat Dilberoğlu ile bilimum devlet erkanı katıldı. Soylu burada, oyun da olsa rakibinin silahla öldürülmesini içeren “paintball” adı verilen oyunun startını verdi. Ayrıca offroad etkinliğine bir arazi aracı ile katılarak çevresine gülücükler dağıttığı gözlendi. Burada yaptığı açıklamada Çukurca halkının misafirperverliğinden söz eden Soylu, “Ülkemizin sınırında yaşanabilecek bütün güzelliklerin yaşandığı bir tabloya hep birlikte şahitlik ediyoruz. Önümüzdeki yıllarda bu festivalin çok daha güzel etkinliklere ev sahipliği yapmasını temenni ediyoruz. Bu coğrafya bizim en önemli zenginliklerimizden bir tanesidir” dedi.
Çukurcalılar ilgi göstermiyor
Çukurca’da 31 Mart seçimlerinde, nüfusundan fazla asker kaydının yapılmasıyla belediyede kayyum iktidarının devamının sağlanmasında önemli rolü olan Soylu’nun festival etkinliğinde hangi Çukurcalıya konuştuğu ise pek anlaşılamadı. AKP’nin etkin olduğu tüm il ve ilçelerde doğa katliamlarının ağaç,toprak ve su düşmanlığının yaşanmış olması Hakkari’nin el değmemiş doğasının da benzer biçimde saldırıya uğratılıp zarar vereceleceği festivalin içeriğinden anlaşılabilmektedir. Paintball’ın bir spor olarak anılması ancak insan ve doğa düşmanlarının onaylayabileceği bir ‘spor’ olabilir. El değmemiş coğrafya da offroad’ın yapılmasını ise doğa severler ve ekolojistler tarafından tepki gösterilen bir etkinlik olduğu biliniyor. Etkinliğe ise bölgeye taşınan, oyları veren asker ve polislerden oluşan bir grubun katıldığı, Çukurcalı’ların bu etkinliklerle ilgilenmedikleri belirtiliyor.
Offroad doğa sporu değildir
Doğa sporları etkinlikleri doğayla uyumu gerektirir. Offroad gibi etkinlik bir doğa sporu olarak ele alınmaz. Doğa sporlarında doğal çevreyle verilen en az etki bir felsefedir ve offroad türü etkinlikler bu felsefeye tamamen zıttır. Doğa sporları insanın sahip olduğu bilgi, beceri ve kondisyonu ile hiçbir motor ve hayvan gücü desteği alınmaksızın, doğanın var olan potansiyel zorluk ve risklerine karşı mücadele etme ve yaşamı sürdürme etkinlikleri olarak tanımlanmaktadır. İnsan çevresiyle uyum içerisinde ve belli bir dengenin sağlanmasıyla yaşamını sürdürmesi gerekirken, insanın sermaye etkinliklerine yedeklenmesi sonucu bu dengeyi bozan bir yere savrulmaktadır. Offroad türü etkinliklerden doğal çevrenin olumsuz etkilenmesi gerçek doğa sporlarının sürdürülebilirliğini de tehlikeye sokmaktadır. Spor etkinliklerinin de etkinlik çeşidine göre, doğal alanlarda birçok ekolojik bozulmalara yol açtığı ise bilinmektedir.
HAKKARİ